Navracsics Tibor és az iparűzési adó újraelosztása körüli viták

Navracsics Tibor bejelentése az iparűzési adó újraelosztásáról zavart okozott az önkormányzatok körében, míg a Fideszen belül vita alakult ki a pénzek elosztása kapcsán.

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a kormány az önkormányzatok iparűzési adóját megpályázhatóvá teszi a Versenyképes Járások program keretében. Ez a lépés zavart okozott az önkormányzatok körében, beleértve a kormánypártiakat is, akik aggódnak a települések működésének és fejlesztésének finanszírozása miatt.

A program keretében a 2025-ös iparűzési adó növekmény, amely a Pénzügyminisztérium becslése szerint körülbelül 65 milliárd forint, a területfejlesztési alapba kerülne. Ez az összeg kizárólag a területi különbségek csökkentésére fordítható. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a polgármestereknek nem kell aggódniuk, hogy kevesebb pénz jut az önkormányzatok napi működésére.

A Fideszen belül azonban vita alakult ki arról, ki rendelkezzen a területfejlesztési alap pénzeinek elosztása felett. Navracsics Tibor próbálja meggyőzni a polgármestereket a program előnyeiről, míg sok fideszes parlamenti képviselő szeretné befolyásolni az elosztást a 2026-os választások tükrében. A vita különösen azokon a településeken éles, ahol jelentős ipari beruházások várhatóak, mint például Debrecenben és Szegeden.

Navracsics Tibor célja, hogy a döntés a települések szintjén maradjon, de a politikai feszültségek továbbra is fennállnak. Az önkormányzatok és a kormánypárti képviselők közötti ellentétek megoldása érdekében a miniszter országjárásra indult, hogy személyesen tárgyaljon a polgármesterekkel. A nagyobb városok polgármesterei azonban ellenzik az adóbevételek elvonását, ami további feszültségeket okoz.

A szolidaritási adóval való összehasonlítás is felmerült, mivel a szolidaritási adó célja a térségi egyenlőtlenségek kiegyenlítése, és a mostani intézkedést is ebbe a kontextusba helyezik. Papp László, Debrecen polgármestere szerint a város már így is jelentős szolidaritási hozzájárulást fizet, és nem értenek egyet az újabb elvonásokkal.

A pénzügyi részletek továbbra is tisztázatlanok, és a Pénzügyminisztérium szerint az összeg akár 110-120 milliárd forintra is növekedhet, ami további aggodalmakat vet fel az önkormányzatok körében.

„Valahol természetes, hogy ha egy polgármester meghallja, hogy elvonni akarnak a települése bevételeiből, attól égnek áll a haja. De most arról kell meggyőznünk őket, hogy ez nem olyan klasszikus elvonás, mint a szolidaritási adó esetében: a pénz helyben marad, de a térséget fogja szolgálni.” – mondta egy kormányzati forrás.

Navracsics Tibor országjárása során hangsúlyozta, hogy a program célja a Budapest és az ország fővároson kívüli része között fennálló különbségek csökkentése, valamint a térségi szemlélet bevezetése a fejlesztéspolitikában.