Október végétől elérhetőek az ingyenes influenza elleni védőoltások

Október végétől az egész országban elérhetővé válnak a térítésmentes influenza elleni védőoltások, amelyek különösen ajánlottak a 60 év felettiek, krónikus betegek, egészségügyi és szociális dolgozók, valamint várandósok számára.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint a 2024/2025-ös szezonra gyártott, térítésmentesen felhasználható influenza oltóanyag kiszállítása már megkezdődött. Az ország egész területén 949 ezer adag 3Fluart influenza vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára.

Az influenzaszezonra való felkészülés részeként elindult a légúti figyelőszolgálat működése, amely az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV fertőzések figyelemmel kísérését célozza. A légúti sentinel surveillance keretében 150 háziorvost kértek fel légúti minták küldésére, amelyek vizsgálatát a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban végzik. Az adatszolgáltatás hazánk lakosságának 20 százalékát fedi le, pontos képet adva a járványügyi helyzetről.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenzavírusok terjedése Magyarországon november végétől figyelhető meg a lakosság körében, és a járványos szintet általában januárban éri el. Ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolják beadatni.

A COVID-19 különböző variánsai továbbra is jelen vannak világszerte, Magyarországon a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, főként a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Ezek a variánsok már nem okoznak olyan súlyos megbetegedést, mint korábban a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel.

Az NNGYK a WHO-ajánlás megjelenése után indította el a Covid-19 oltóanyag beszerzését, és időben tájékoztatást ad a vakcina hazai elérhetőségéről.

Az elmúlt 14 évben a 2023/2024-es szezonban volt a legkevesebb beadott influenza elleni védőoltás. Az NNGYK adatai alapján összesen 594 465 három éven felüli személy kapott térítésmentes influenza elleni védőoltást, ebből 442 943 fő (74,5%) volt 60 éves vagy annál idősebb.