Lázár János tervei Debrecen fejlesztésére és a múzeumok költöztetésére

Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy a Természettudományi Múzeum és a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költözik, miközben a kormány társfővárosként tekint a városra, és jelentős fejlesztéseket tervez.

Lázár János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány Debrecent társfővárosként kezeli, és a város fejlesztésére eddig 500 milliárd forintot költöttek. A BMW autógyárnak is otthont adó észak-nyugati gazdasági övezetben 300 milliárd, míg a déli ipari övezetben 200 milliárd forintot használtak fel. A miniszter szerint 2026-ig további 250-250 milliárd forint forrás biztosítására lesz szükség a gazdaságfejlesztéshez.

A kormány tervei között szerepel a debreceni vasúti pályaudvar felújítása magánbefektetők bevonásával, valamint a Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal teljes újjáépítése. A beruházások célja, hogy Debrecen néhány éven belül Európa harminc legnagyobb ipari központja közé lépjen.

A múzeumok költöztetése azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés Podmaniczky Mozgalom frakciójának vezetője, "eszement tervnek" nevezte a múzeumok Budapestről való elköltöztetését, és a Fővárosi Közgyűlés október végi ülésén kezdeményezni fogja, hogy a budapesti politikai erők közösen álljanak ki a tervek ellen. Vitézy szerint a vidéki nagyvárosok kulturális kínálatának fejlesztése fontos, de Budapestet megfosztani az országos múzeumaitól agresszív bosszúpolitika lenne.

A Közlekedési Múzeum tervezési ötletpályázata már lezárult, és a részletes tervezés 2026-27-ig elkezdődhet. A Természettudományi Múzeum költözését már több mint öt éve tervezik, de eddig nem történt előrelépés az ügyben.

Lázár János optimista a város jövőjét illetően, és úgy véli, hogy Debrecen néhány éven belül utolérheti Budapestet, sőt, akár gazdagabb is lehet nála. A miniszter szerint Debrecen olyan jelentőségű várossá válhat, mint Németországban Hamburg vagy München.