Debrecenbe költözik a Magyar Közlekedési Múzeum

A Magyar Közlekedési Múzeum építészeti ötletpályázatát egy debreceni iroda, az Archiko Kft. nyerte meg. A múzeum új helyszíne a debreceni BMW-gyár és az autópálya közötti terület lesz.

Lezárult a Magyar Közlekedési Múzeum építészeti ötletpályázata, amelyet az Archiko Kft. nyert meg. A bírálóbizottság szerint az iroda alkotása a beérkezett 18 pályamű közül a legegyedibb és leginkább megfelel a kiírás ikonikussággal kapcsolatos kritériumainak. A második helyezett a DPI Design, míg a harmadik a DAW Építész Studio lett.

Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy a közlekedési múzeumot Budapestről Debrecenbe költöztetik. A múzeum a leendő BMW-gyár és az autópálya közötti telekre kerül, és építése 2026-27-ig elkezdődhet.

A miniszter szerint a múzeum jövőbe mutató, gépjármű központú kiállítást kínáló, emblematikus épület lesz, amely megfelel a legmodernebb múzeumtechnológiai követelményeknek, és kiegészíti a szomszédos BMW Group gyár látogatóközpontját.

Lázár János hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy Debrecen a nemzet társfővárosa legyen, miközben a város gazdasági növekedése ne terhelje a lakosok életminőségét. Úgy véli, hogy Debrecen néhány év múlva akár Budapestet is megelőzheti jelentőségében, hasonlóan Hamburghoz.