A visszaváltási rendszer és a palackgyűjtés helyzete Magyarországon

A visszaváltási rendszer célja a környezetvédelem és az újrahasznosítás elősegítése, miközben a rendőrség emberi hozzáállást tanúsít a palackgyűjtőkkel szemben.

A vissza nem váltott üvegek utáni 50 forintot a MOHU a visszaváltási rendszer működtetésére és fejlesztésére költi. Ez az összeg átlátható módon kerül felhasználásra, és a MOHU áfát is fizet utána. A hálózat kialakítása jelentős költséggel járt, mintegy 50 milliárd forintot igényelt.

A boltok kezelési díjat kapnak minden visszaváltott palack után, ami ösztönzi őket a rendszer fenntartására. Magyarországon naponta 5-6 millió csomagolóanyag kerül visszaváltásra, ami nagy sikernek számít. Országszerte már 3700 helyen lehet visszaváltani, és a hálózat folyamatosan bővül.

A visszaváltási helyek kijelölése önkéntes, kivéve a nagyobb boltok esetében, ahol kötelező. A kisebb boltokban kézi visszaváltás is lehetséges, ami szintén vonzó lehetőség.

Az ORFK közleménye szerint a hulladékgyűjtés társadalmi kérdés és felelősség, és a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos, hogy a kidobott szemét sorsa követhető és számonkérhető legyen. A rendőrség célja nem a békés állampolgárok zaklatása, és az, aki mások által kidobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre, kivéve, ha zavaró módon teszi ezt, például a kuka tartalmának kiborításával vagy a tároló megrongálásával.

A Police.hu cikke szerint a békés palackgyűjtők tevékenysége nem minősül társadalomra veszélyesnek, és a rendőrség nem kívánja zaklatni azokat, akik másoknak kárt nem okoznak. Ez a hozzáállás jelentősen eltér az ORFK korábbi állásfoglalásától, amely szerint a kukából való palackgyűjtés szabálysértés lehet, ha az illető nem jogosult a hulladék eltávolítására.

Gulyás Gergely miniszter szerint abszurd lenne büntetni azokat, akik a kukából szednek ki palackokat. A rendőrség közleménye szerint azok, akik közreműködnek a visszaváltható palackok összegyűjtésében, köszönetet érdemelnek, nem pedig büntetést.

A MOHU célja, hogy 2025-re a hulladék 70 százalékát visszaváltsa a lakosság. Ennek érdekében mérlegelik, hogy hajléktalanszállókra és benzinkutakra is kihelyezzenek automatákat, hogy minél több helyen lehessen a szelektív hulladékot visszaváltani.