Új területfejlesztési program indul Magyarországon: Versenyképes Járások Program

A magyar kormány január 1-jétől elindítja a Versenyképes Járások Programot, amelynek célja a fejlődő járások dinamikájának növelése és szisztematikusabb fejlesztési programok létrehozása. A program keretében összesen 65 milliárd forint válik megpályázhatóvá a járások számára.

A Versenyképes Járások Program célja, hogy minden magyar járás számára garantált éves fejlesztési forrást biztosítson, amely az iparűzési adó 2025-ös többletéből származik. A Pénzügyminisztérium számításai szerint ez körülbelül 65 milliárd forintos keretet jelent.

A program keretében mind a 174 járás minden évben garantált fejlesztési forrásban részesül. Az egyes járások legalább 250 millió forintot pályázhatnak meg, míg a megyeszékhely központú járások esetében ez az összeg 500 millió forint lehet.

A program célja a területi felzárkózás felgyorsítása és a város-vidék ellentétek tompítása. Ennek érdekében járási fejlesztési fórumok jönnek létre, ahol a polgármesterek döntenek a fejlesztési irányokról kétharmados többséggel. A fórumok vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a program nem jelent centralizációt, mivel a járások visszapályázhatják az iparűzési adótöbbletet. A program célja, hogy a térségi együttműködésekkel eredményesebben használják fel a forrásokat a régiók fejlesztése érdekében.

A miniszter jelezte, hogy a Versenyképes Járások Programról szóló tervet ismertette az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa előtt is, és bízik abban, hogy az önkormányzati szövetségek is támogatni fogják a tervezetet, amivel minden évben garantált fejlesztési forráshoz juthatnak a járások.