Szegedi kutatók áttörése a migrén kutatásában

A szegedi HUN-REN–SZTE Idegtudományi Kutatócsoport ígéretes eredményeket ért el a migrén kutatásában, amely a világ lakosságának 10-16%-át érinti, Magyarországon pedig több mint 1 millió embert. A kutatás még a kezdeti fázisban van, de új terápiás lehetőségeket vetít előre.

A migrén, a neurológia egyik legfontosabb betegsége, két fő típusra osztható: aurás és aura nélküli migrénre. Az aurás migrén előjelei közé tartoznak a látászavarok és egyéb tünetek. A szegedi kutatócsoport jelenleg a migrén és a kinurenin-rendszer kapcsolatát vizsgálja, amely terület eddig kevésbé volt kutatott.

A kutatások középpontjában a triptofán nevű esszenciális aminosav áll, amelyből kinureninek képződnek. Ezek a molekulák jelentős szerepet játszanak az immun- és idegrendszer működésében. A kinurénsav például gátolja az idegsejtek aktivitását, míg a kinolinsav aktiválja azt.

A kutatók felfedezték, hogy a PACAP nevű peptid koncentrációja megemelkedik a migrénes betegeknél, ami fontos szerepet játszik a migrén kialakulásában. Emiatt a kutatók személyre szabott orvoslást javasolnak, mivel a páciensek 40%-a nem reagál megfelelően a CGRP-blokkoláson alapuló gyógyszerekre.

Bár a kutatás még a kezdeti fázisban van, a szegedi kutatók munkája új terápiás lehetőségeket vetít előre a migrén kezelésében. A jelenlegi gyógyszerekre nem jól reagáló páciensek számára azonban még nem elérhető új megoldás.

A kutatók szerint a migrénnel élők statisztikailag kicsit nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, mint azok, akik nem szenvednek e betegségtől, és kapcsolatot találtak a migrén és az epilepszia között is.

A kutatók jelenleg a migrén és a kinurenin-rendszer kapcsolatát vizsgálják, amely területtel az eddigi kutatások még kevésbé foglalkoztak. A kutatók szerint a PACAP vérben mért koncentrációja megemelkedik a migrénes betegeknél, és emiatt is van szükség személyre szabott orvoslásra.

A kutatók egyelőre még a kezdeti gyógyszerkutatási fázisoknál tartanak, és jövőre még biztosan nem lesz megfelelő megoldás a jelenlegi gyógyszerekre nem jól reagáló páciensek számára.