A Nők 40 program jövője: Tények és találgatások

A Pénzügyminisztérium cáfolta a Nők 40 program átalakításáról szóló híreket, hangsúlyozva, hogy a nyugdíjrendszer stabil és fenntartható.

A Nők 40 program 2011 óta lehetővé teszi, hogy a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonuljanak, függetlenül attól, hogy elérték-e a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt a második Orbán-kormány vezette be családtámogatásként, azzal a céllal, hogy a fiatalabb nagymamák nagyobb segítséget nyújthassanak a kisgyermekes családoknak.

A közelmúltban több lap, köztük a kormánypárti Magyar Nemzet is arról számolt be, hogy a kormány 2025-től átalakítaná a programot, és már januártól bevezetné a Nők 43+t. Az értesülések szerint ez a változás a kedvezményes nyugdíjba vonulás feltételeit szigorítaná. A jövő évtől a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időszakok között nem vennék figyelembe a szakképzésben és felsőoktatásban eltöltött éveket, bár a tanulmányi időszakok közül a szakmunkástanuló kötelező nyári gyakorlatát továbbra is figyelembe vennék.

A Pénzügyminisztérium azonban közleményben cáfolta ezeket a híreket. Kijelentették, hogy "az értesülés kacsa", és hangsúlyozták, hogy a nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása.

Az OECD egy szakértői jelentésben javaslatot tett a magyar nyugdíjrendszer reformjára, amely tartalmazza a nyugdíjkorhatár emelését, a 13. havi nyugdíj korlátozását, járulékemelést, valamint a Nők 40 szigorítását is. A magyar kormány ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy 2025 tavaszáig megreformálja a nyugdíjrendszert, de a konkrét lépések még nem ismertek.

A kabinet eddig nem reagált az OECD javaslataira, de a Pénzügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, és megőrzi a nyugdíjak értékállóságát, valamint kifizeti a 13. havi nyugdíjakat. Az Európai Bizottság "nyomására" felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja.