A győri polgármester jogainak korlátozása miatt fordul a kormányhivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz

Pintér Bence, Győr új polgármestere, a kormányhivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul, miután az utolsó közgyűlésen jelentősen korlátozták jogköreit.

Az utolsó önkormányzati közgyűlésen Dézsi Csaba András, a leköszönő polgármester javaslatára megszavazták, hogy az új polgármester, Pintér Bence jogait jelentősen korlátozzák. A javaslatot 15 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

A Fidesz képviselői átfogóan módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot, aminek következtében Pintér Bence számos jogkörét elvették, a törvényileg garantáltakon túl. Az új szabályozás szerint az új polgármester nem hagyhat jóvá új feladatokat 300 milliós értékhatár alatt, és a gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntéseket is átruházzák a bizottságra.

Az új szmsz értelmében létrejött a Frakcióvezetők Értekezlete is, ahol minden frakcióvezetőnek és a polgármesternek van szavazati joga, de a közgyűlési súly arányában. Mivel a Fidesznek bő kétharmada van ebben a ciklusban, Pintér szerint az ő szavazata csak egyharmadot ér. Az újonnan létrejött testületnek nincs döntési jogköre, de a polgármestert köti az ottani szavazás, így Pintér szerint innentől a fideszes frakcióvezető dönt olyan alapvető kérdésekről, mint hogy milyen napirendi pontokról, mikor tárgyaljon a közgyűlés.

Pintér Bence úgy véli, hogy a módosítások példátlan módon korlátozzák a polgármestert és semmibe veszik a választók akaratát. Dézsi Csaba András szerint viszont a polgármesternek akkora mozgástérrel kell dolgoznia, amekkora van neki, és a törvény védi a polgármestert.

A fideszes Borsi Róbert azzal érvelt a döntés mellett, hogy az egyéni kerületekben csak fideszes jelöltek nyertek, ennek is érvényesülnie kell, a módosítással pedig a képviselők „több felelősséget vesznek a nyakukba”.

Az alakuló ülés napirendjét még Pintér Bence állíthatja össze, mivel a frakciók hivatalosan csak az első ülésen alakulnak meg.