Milliárdos túlárazás a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagoknál

Az Integritás Hatóság súlyos túlárazásokat tárt fel a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében, amely miatt több mint 10 milliárd forinttal károsították meg a rászorulókat.

Az Integritás Hatóság bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt feljelentést tesz. A vizsgálat során a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) négy projektjéből kettőben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazást állapítottak meg.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan beszállítókkal dolgozott, amelyek extrém módon túlárazott élelmiszertermékeket számoltak el. A Halker Kft. vezette konzorcium 70%-kal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal, míg a Káta-Mill Plusz Kft. 37%-kal, azaz bruttó 2,6 milliárd forinttal károsította meg a rászorulókat.

A túlárazás következtében a tervezett 3,7 millió csomag helyett csak 2,3 millió csomagot osztottak ki a rászorulóknak. Az élelmiszercsomagokba szánt kristálycukrot és tejet a KSH által mért árak többszöröséért vásárolták meg, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke szerint a visszaélések a legkiszolgáltatottabb rétegeket károsítják meg, és hangsúlyozta a Hatóság jogköreinek mihamarabbi rendezésének szükségességét. Az ügyben az OLAF, az uniós csaláselleni hivatal is vizsgálatot indított.

Az érintett projektek megvalósítási időszaka 2016. október 1. és 2023. december 31. közötti.

Az Átlátszó kiperelte az SZGYF-től az uniós pénzből osztogatott élelmiszercsomagokra vonatkozó keretszerződés mellékleteit, amelyekből kiderült, hogy a segélycsomagok tartalmának közbeszerzését, valamint a csomagok szétosztását a kormány megbízásából intéző SZGYF lényegében már 2017-ben is 2023-as árakon vásárolt be a rászorulóknak.

A túlárazott csomagok a 2018-as választási kampányban jutottak el a rászorulókhoz, és a csomagokhoz mellékelt levél szerint a rászorulók „Magyarország Kormányának intézkedései alapján” jutottak pluszélelmiszerhez, arra azonban nem tért ki, hogy mindez uniós forrásokból történt.

Az Integritás Hatóság közleménye nem firtatja az SZGYF felelősségét a közbeszerzés koordinálásában, bárki, aki 2016-17 folyamán akár csak nézelődőként is, de betette a lábát egy tetszőleges élelmiszerboltba, az pontosan tudhatta, hogy a kilós kiszerelésű kristálycukor ára nem 960 forint.

A Transparency International és az Átlátszó is feljelentést tett az ügyben, és az Integritás Hatósághoz is bejelentést tettek kivizsgálás céljából.

A közadatigénylésben megkapott táblázatok szerint a hivatkozott járásokban pont a szegényebb településekre nem jutott csomag. Csongrád megyét vizsgálva az látszik, hogy a hátrányos helyzetű települések felén semmit sem kaptak, a helyi családsegítők pedig nem szólhattak bele abba, hogy ki is a rászoruló.

Az Integritás Hatóság szerint a két cég nevével fémjelzett hálózat gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot lopott el a szegényektől.

> „Az ügy ékes példája annak, amit gyakran hangoztatok a nyilvánosság előtt: a hatalommal való visszaélés és a korrupció éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg. Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül” – kommentálta a vizsgálat eredményét Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke, aki hozzátette: „Megfelelő jogkörökkel felruházva a Hatóság időben és teljeskörűen fel tudja tárni az ilyen ügyeket, végig tudja vinni ezeket az eljárásokat, vissza tudja szerezni az ellopott pénzt és segít felelősségre vonni a bűnösöket. Ezért is elengedhetetlen a Hatóság jogköreinek mihamarabbi rendezése.”