Csökkenő külkereskedelmi forgalom Magyarországon augusztusban

Augusztusban mind az export, mind az import csökkent Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet pedig 671 millió euró volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint 2024 augusztusában a külkereskedelmi többlet 671 millió euró volt, ami 10 millió euróval rosszabb az egy évvel korábbi adathoz képest. Az export euróban számított értéke 4,1%-kal, míg az importé 4,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Havi összevetésben is csökkenéseket mértek: az export 7,8%-kal, az import pedig 12%-kal volt alacsonyabb az előző hónaphoz képest. A kivitel értéke 10,9 milliárd euró, a behozatalé pedig 10,2 milliárd euró volt augusztusban. Az EU tagállamaival bonyolítottuk le az export 75%-át és az import 70%-át.

A külkereskedelem jelentős hatással van a forint árfolyamára, és a magyar autó- és akkumulátorgyártás válsága negatívan befolyásolja az export értékét. A mostani egyenleg ugyan rosszabb, mint az egy évvel ezelőtti adat, de jelentősen jobb, mint az idén júliusi 167 millió eurós plusz.