Októberi indián nyár és változékony időjárás a héten

A hét elején napos időre számíthatunk, de a hét további részében hidegfrontok és csapadék érkezése várható.

Hétfőn Magyarország nagy részén napos, csapadékmentes idő várható kevés gomolyfelhővel. A csúcshőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. Északkeleten és keleten több felhő lehet az égen, kisebb eső, szitálás is előfordulhat, de napos időszakokra is számíthatunk. A délnyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, hajnalban pedig pára és köd képződhet.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint melegfronti hatás várható, ami fejfájást, migrént és egyéb panaszokat okozhat. Az élénk szél tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, illetve ingerlékenységet és nyugtalanságot is kiválthat.

Kedden változóan felhős idő lesz többórás napsütéssel, csapadék estig nem valószínű. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik. Délután 17-25 fok várható, északkeleten lesz a hűvösebb idő.

Szerdán nyugatról kelet felé átvonul egy vastag felhőzóna. Délelőtt a Tiszántúlon lehet szakadozott a felhőzet, a nap második felében nyugat felől várható vékonyodás, szakadozás. A nyugati és középső országrészben szórványosan előfordulhat eső, zápor, és egy-egy zivatar sem kizárt. A nap második felében már csak néhol valószínű csapadék. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél. Délután általában 20-24 fok várható, de a csapadékos vidékeken hűvösebb lehet.

Csütörtökön hajnalban főleg északkeleten ködfoltok képződnek, néhol szitálás, kisebb eső is lehet. Ezek feloszlása után változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől vastagodhat a felhőzet, és egyre több helyen eleredhet az eső, zápor, továbbá egy-egy zivatar is előfordulhat. Sokfelé megerősödik a déli, délnyugati szél. A maximum-hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul.

Pénteken éjjel erősen felhős vagy borult lesz az ég, napközben nyugat felől vékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Nyugatról kelet felé átvonul egy csapadék zóna. A hőmérséklet 15-22 fok között alakul.

Szombaton változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Számottevő csapadék nem valószínű. A hajnali 5-12 fokról 15 és 21 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felétől felszakadozik, csökken a felhőzet. Elszórtan előfordulhat eső, záporeső. A minimum-hőmérséklet 5-12, a csúcsérték 15 és 22 fok között valószínű, északkeleten lesz a hűvösebb idő.