Emlékezés a Hamász támadásának évfordulójára: Egy évvel a Supernova fesztivál tragédiája után

Egy évvel a Hamász támadása után Izraelben megemlékezéseket tartottak a Supernova fesztivál tragédiájáról, ahol több mint 1200 ember vesztette életét, köztük 260 a fesztiválon. A megemlékezések során túlélők is megszólaltak, akik személyes élményeiket osztották meg.

Egy évvel a Hamász dél-izraeli terrortámadása után tömegek gyűltek össze a Supernova fesztivál helyszínén, Re’imben, hogy megemlékezzenek az áldozatokról. A gyászoló rokonok és barátok az áldozatok képeivel díszített pólókban és plakátokkal érkeztek, és gyertyát gyújtottak emlékükre. A rendezvényen újra lejátszották azt az utolsó dalt, amely a támadás előtt szólt a fesztiválon. Isaac Herzog izraeli elnök is jelen volt, és hangsúlyozta, hogy a világnak támogatnia kell Izraelt a béke és a jobb jövő érdekében a régióban.

Tel-Avivban a Hangar 11 rendezvényhelyszínen is megemlékeztek a tragédiáról, ahol a Tribe of Nova nevű csoport szervezett eseményt. Az áldozatok fotói egy hatalmas kivetítőn futottak, emlékeztetve a jelenlévőket a támadás borzalmaira.

A támadás során a Hamász fegyveresei rendőrnek álcázták magukat, és tüzet nyitottak a menekülőkre. Egy magyar túlélő, Amit és felesége, Annamária, valamint barátnőjük, Dorina is a támadás áldozataivá váltak. A támadás során a Tel-Aviv felé vezető úton nem tudtak továbbhaladni, mivel a rendőrség attól tartott, hogy a Gázából indított rakéták ott csapódnak be. Végül egy közeli katonai bázison találtak menedéket, ahol nyolc órán át tartózkodtak, míg az izraeli hadsereg megérkezett.

A támadás során a terroristák sikeresen behatoltak a bázisra, és majdnem elérték azt a helyiséget, ahol a túlélők rejtőztek. Annamária elmondása szerint, ha a támadók más irányba fordulnak, ők lettek volna az első ajtó, amelyet elérnek. A túlélők közül sokan rettegtek, különösen azok, akik valamelyest ismerték a támadók kultúráját.

Vlada Patapov, egy másik túlélő, aki a Supernova fesztiválon történt mészárlásból menekült meg, szintén megosztotta történetét. Az ukrán származású nő elmondta, hogy a támadás során csak arra tudott gondolni, hogy életben maradjon a kislánya miatt. Patapov és társai autóval próbáltak menekülni, de a káosz közepette gyalogosan kellett folytatniuk az útjukat, míg végül egy autós felvette őket és biztonságos helyre vitte.

A megemlékezések és a túlélők beszámolói emlékeztetnek minket a tragédia borzalmaira, és arra, hogy mennyire fontos a béke és a biztonság megőrzése a régióban.