Súlyosabb büntetést kérnek a Halgas Tibor halálát okozó taxis ügyében

Az ügyészség új tárgyalást és súlyosabb büntetést kér annak a taxisnak az ügyében, aki bekokainozva okozott halálos balesetet, amelyben Halgas Tibor, a Fradi korábbi focistája életét vesztette.

A 2020-as baleset során a vádlott, egy 36 éves férfi, kokain hatása alatt vezette taxiját a Ferihegyi úton, amikor a megengedett 70 km/h helyett 130-135 km/h sebességgel ütközött Halgas Tibor autójának. A baleset következtében Halgas járműve megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd egy közvilágítási oszlopnak ütközve állt meg. Halgas a helyszínen életét vesztette, míg a vádlott is megsérült.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek, és 2 év fogházbüntetésre ítélte, valamint 5 évre eltiltotta a járművezetéstől. Az ügyészség azonban súlyosabb büntetést kér, mivel szerintük az ítélet részben megalapozatlan, és a bűncselekmény minősítése téves.

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be, és új tárgyalást kért, amely során új szakértőt rendelnének ki. Az ügyészség szerint a vádlott letartóztatása is szükséges és indokolt.

A baleset során a vádlott bódult állapotban vezette a járművet, ami csökkentette a figyelmét és kockázatfelmérő képességét, így nem tudta biztonságosan végrehajtani az előzést. A taxisofőr nem csatolta be a biztonsági övét, és a jogosítványát korábban bevonták büntetőpontok miatt. A baleset idején a taxisofőr három másik büntetőeljárás hatálya alatt állt.

> Az elsőfokú tárgyaláson a bíróság szükségtelenül rendelt ki újabb szakértőt, s a véleménye alapján téves következtetésre jutott. A másodfokú eljárásban új szakértőt kell alkalmazni, és ezután dönthető el, hogy milyen bűncselekmény állapítható meg. Az ügyészség szerint a kétéves büntetés, akkor is eltúlzottan enyhe, ha ugyanazt a gondatlan bűncselekményt állapítja meg a bíróság. Ezért azt súlyosítani kell.

A baleset körülményei és az ügyészség álláspontja alapján az ügy továbbra is nagy figyelmet kap, és a másodfokú eljárás során várhatóan újabb fejlemények várhatók.