Meggyilkoltak egy mexikói polgármestert hat nappal hivatalba lépése után

Alejandro Arcos, Chilpancingo város újonnan kinevezett polgármestere, hat nappal hivatalba lépése után gyilkosság áldozata lett Guerrero államban, Mexikóban.

Evelyn Salgado, Guerrero állam kormányzója, közösségi médiában erősítette meg a gyilkosság hírét, kifejezve a régió gyászát és felháborodását az eset kapcsán. A főügyészi hivatal is megerősítette a hírt. A hivatalos bejelentés előtt a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson olyan fotók terjedtek, amelyeken egy levágott fej látható egy kisteherautó tetején, amit Arcos fejének véltek. A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni a fotók hitelességét.

Arcos halála előtt három nappal az új városi önkormányzat titkárát, Francisco Tapiát is agyonlőtték. Alejandro Moreno szenátor, a mexikói PRI politikai párt vezetője, a közösségi médiában felszólította a szövetségi főügyészséget, hogy vezesse le a nyomozást Arcos és Tapia meggyilkolásának ügyében, tekintettel a Guerreróban uralkodó kormányozhatatlan helyzetre.

Guerrero állam a drogkartellek tevékenysége által leginkább sújtott területek közé tartozik Mexikóban, ahol tavaly mintegy 1890 gyilkosságot jegyeztek fel. A június 2-i mexikói választások előtt legalább hat közhivatalra pályázó jelöltet öltek meg az államban.

Arcos a hivatalba lépése utáni napokban katasztrófaelhárítási munkálatokat felügyelt, miután a John hurrikán súlyos áradásokat okozott Acapulcóban és a környező városokban.

A gyilkosság után a közösségi médiában is nagy felháborodás tapasztalható, ami tovább fokozza a feszültséget a régióban.