Szlovákia blokkolhatja Ukrajna NATO-csatlakozását

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy Szlovákia nem fogja támogatni Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg ő van hatalmon. Ez a döntés jelentős akadályt jelenthet Ukrajna számára a szövetséghez való csatlakozás útján.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke, vasárnap bejelentette, hogy kormánya nem fogja támogatni Ukrajna NATO-tagságát, amíg ő vezeti az országot. Fico szerint a szlovák parlamenti képviselőket arra fogja utasítani, hogy ne támogassák Ukrajna csatlakozását a szövetséghez.

A NATO legtöbb vezetője, köztük Mark Rutte, a NATO új főtitkára, támogatná Ukrajna csatlakozását az Oroszországgal vívott háború befejezése után. Rutte szerint Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha. Azonban a NATO bővítése egyhangú megállapodást igényel, ami azt jelenti, hogy Fico ellenállása valóban blokkolhatja Ukrajna tagságát.

Fico politikája az újraválasztása után éles fordulatot vett. Csökkentette Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást, és ígéretet tett arra, hogy nem küld több fegyvert az országba. Ezzel párhuzamosan megerősítette kapcsolatát Moszkvával, és ígéretet tett az Oroszországgal való gazdasági és standard kapcsolatok megújítására.

A szlovák miniszterelnök a szovjet csapatok szlovákiai érkezésének évfordulóján hangsúlyozta az orosz áldozatok szerepét Szlovákia felszabadításában a náci uralom alól. Ez a történelmi kontextus is szerepet játszhat Fico politikai döntéseiben.

Fico arra is utalt, hogy szívesen részt venne a második világháború európai lezárásának 80. évfordulójára rendezett moszkvai ünnepségen jövőre.

A NATO-ba való tagfelvétel egyhangú döntéssel zajlik, és Fico önmagában is képes lenne megakadályozni a csatlakozást, legalább 2027-ig, mivel addig tart a mandátuma. Ehhez hasonló helyzet alakult ki, amikor Magyarország és Törökország akadályozta Finnország és Svédország csatlakozását.