Szijjártó Péter titokzatos útja: Egyenlítői-Guinea a célpont

Szijjártó Péter külügyminiszter egy rejtélyes Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy olyan helyre utazik, ahol magyar külügyminiszter még nem járt. Később kiderült, hogy a célállomás Egyenlítői-Guinea volt, ahol gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást kötnek.

Szijjártó Péter vasárnap éjszaka indult útnak, és hétfőn reggelre már kiderült, hogy Egyenlítői-Guineába utazott. A külügyminiszter Facebook-bejegyzésében megosztotta, hogy "még egy éjszakát a felhők felett" tölt, és néhány reptéri fotót is mellékelt.

A látogatás célja egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodás megkötése az Egyenlítői-guineai Köztársaság kormányával. A megállapodás megkötésére Orbán Viktor adott felhatalmazást a péntek esti Magyar Közlönyben kihirdetett határozatával, és Szijjártó Péter előterjesztésére történt. Orbán arra is felhatalmazta Szijjártót, hogy jelölje ki azokat, akik letárgyalják a megállapodást, amit a magyar külügyminiszternek – vagy az általa kijelölt embernek – kell aláírnia, de a végső tervezetet a kormány is megnézi.

Az Egyenlítői-guineai Köztársaság egy diktatúra, amelyet 45 éve Teodoro Obiang elnök vezet, és a Transparency International szerint 2024-ben a világ egyik legkorruptabb országa volt.

Szijjártó Péter legutóbb Milorad Dodik boszniai szerb elnök kampányzáró eseményén mondott beszédet. A külügyminiszter pénteki felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország a boszniai Szerb Köztársaság barátja, többek között azért is, mert sok a közös vonás, például az az óriási külső nyomás, amellyel szembe kell nézni. Úgy vélekedett, hogy ma, a veszélyek korában különösen nagy szükség van az olyan erős, patrióta vezetőkre, mint Milorad Dodik.