A forint árfolyamának alakulása: geopolitikai és gazdasági hatások

A forint árfolyama a hétvégén stabil maradt, azonban az elmúlt héten gyengült az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben. A közel-keleti konfliktusok és az amerikai gazdasági adatok jelentős hatással vannak a magyar deviza teljesítményére.

A nemzetközi bankközi kereskedelemben a forint árfolyama a hétvégén alig változott a péntek esti jegyzéshez képest. Az euróval és a svájci frankkal szemben 1%-kal, míg a dollár ellenében 2,8%-kal kezdte a hetet gyengébben.

Reggel hét órakor az árfolyamok a következők voltak: - Az euró jegyzése 401,25 forinton állt a péntek esti 401,30 forint után. - A dollárt 365,77 forinton jegyezték 366,13 után. - A svájci frank pedig 426,45 forinton állt 426,30 után.

Geopolitikai feszültségek és gazdasági adatok

A közel-keleti konfliktusok, különösen az Irán által indított rakétatámadás és a Hezbollah támadása Izrael ellen, jelentős feszültséget okoztak a piacokon. Ezek az események pánikot keltettek a tőzsdéken, ami a forint gyengüléséhez vezetett.

Az amerikai gazdaság erősségét jelző adatok, mint például a vártnál jobb munkaerőpiaci adatok, a dollár erősödéséhez vezettek. Ez szintén hozzájárult a forint gyengüléséhez az euróval szemben.

Az eurózónából érkező kiábrándító adatok és Jerome Powell, a Fed elnökének szigorúbb üzenetei tovább növelték a dollár erősödését, ami hagyományosan nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, mint a forint.

Jövőbeli kilátások és piacbefolyásoló események

A piaci hangulat változása és a közel-keleti konfliktusok alakulása továbbra is befolyásolhatja a forint árfolyamát. Ha a geopolitikai feszültségek nem enyhülnek, a forint tartósan a 400 forintos szint felett maradhat az euróval szemben.

A héten több fontos gazdasági adat érkezik, amelyek hatással lehetnek a forint árfolyamára: - Hétfőn a német gyáripari megrendelések és a magyar külkereskedelmi egyenleg adatai érkeznek. - Kedden a magyar költségvetési egyenleg, az amerikai külkereskedelmi egyenleg és a német gyáripari termelés adatai lehetnek piacbefolyásolóak. - Csütörtökön a magyar és az amerikai fogyasztói árak alakulására és az amerikai friss munkanélküliek számára vonatkozó adatok érkeznek.

Ezek az események és adatok mind jelentős hatással lehetnek a forint árfolyamára a következő napokban.