Kövér László: A celebpolitizálás és a közösségi média veszélyezteti a demokráciát

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy a celebpolitizálás és a közösségi média manipulációja jelenti a legnagyobb veszélyt a demokráciára, és Magyar Péter jelensége nem fenyegeti a Fideszt vagy az országot.

Kövér László szerint sem a Fidesz, sem Magyarország nincs válságban, de a világ igen, különösen a kulturális és értékrendbeli problémák miatt. Véleménye szerint Magyar Péter csak összegyűjtötte azokat az ellenzéki szavazókat, akik elégedetlenek a jelenlegi ellenzéki pártokkal, és a Fidesz stratégiáján nem kell változtatni, de a politikai kommunikáción igen, mert Magyar Péter átalakította azt.

Kövér hangsúlyozta, hogy a közösségi média manipulációja miatt sokan elvesztették valóságérzékelésüket, és a celebpolitizálás átszivárgott a politikába, ami a demokrácia jövőjére nézve fenyegető. Szerinte a celebvilág feltűnése a kultúra számára is visszalépést jelentett.

Az interjúban szó esett a jegybank elnöke és a gazdasági miniszter közötti nyilvános vitáról is. Kövér szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlensége magában hordozza a nézetkülönbségek lehetőségét, de a személyes sérelmeket nem szabad belekeverni a szakmai munkába.

Kövér László szerint a kormánynak továbbra is a hagyományos médiában kell kommunikálnia, de nem hagyhatja figyelmen kívül a közösségi médiát sem. Az interneten áradó információkkal szembeni védekezés önmagában nem elegendő, és a közösségi média csak a rombolásra alkalmas, értékek bemutatására nem.

A nyugat-európai emberek többsége ugyanazt vallja a lényeges kérdésekben, amit a magyar kormány is képvisel, például a migrációs politikában és az orosz–ukrán háború kezelésében. Kövér szerint hibrid háború zajlik a kontinensen, amely a nemzetek és nemzetállamok felszámolására tör.

Az amerikai választásokkal kapcsolatban Kövér úgy véli, hogy a demokrata szélsőbaloldal és a Trump vezette jobboldal szemlélete között égbekiáltó különbség van. A magyar kormány nem keres ellenségeket, de a jelenlegi amerikai vezetés beavatkozik a magyar belügyekbe.

Az Országgyűlés őszi ülésszaka során Kövér László és Gyurcsány Ferenc összecsapott, ami a DK frakciójának kivonulásához vezetett.