Orbán Viktor a luxemburgi miniszterelnökkel tárgyalt

Orbán Viktor csütörtökön tárgyalást folytatott Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel, ahol az európai versenyképesség hanyatlását vitatták meg. A két kormányfő egyetértett abban, hogy az Európai Unió versenyképessége súlyosan romlik az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, és sürgős döntéseket kell hozni a helyzet megfordítása érdekében.

Orbán a Karmelitában tartott közös sajtótájékoztatón ismertette a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben szeretne az összes uniós országgal megvitatni és elfogadtatni. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Draghi-jelentés diagnózisával összhangban az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül, és a találkozón áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a jelentés diagnózisával.

A találkozón szó esett az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségességéről is, amiben Orbán és Frieden egyetértettek. Emellett a luxemburgi kormányfő támogatta a közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségességét is, és Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország már kiválasztotta azokat az afrikai országokat, amelyekkel mély együttműködést tud kialakítani, nem az EU-ra várva, hanem bilaterális alapon.

A diplomáciai megbeszélések során Orbán Viktor Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével is tárgyalt csütörtök délelőtt. A megbeszélésen a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról esett szó, és arról, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hogyan tudja előremozdítani ezt a folyamatot.

A luxemburgi miniszterelnök látogatásáról Orbán Viktor egy rövid Facebook-bejegyzést is közzétett, amelyben "Diplomáciai nagyüzem" kifejezéssel írt a találkozóról, és ahol a két egymást követő találkozóról számolt be. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a két kormányfő az uniós soros elnökség prioritásait és az aktuális nemzetközi kérdéseket vitatta meg.

Luc Frieden megerősítette, hogy egyetért a magyar elnökség álláspontjával: Európa versenyképességét kell előtérbe helyezni. A luxemburgi kormányfő fontosnak nevezte a magyar régiós tapasztalatokat az Ukrajnában zajló háború kapcsán, és az EU bővítésére kitérve hangsúlyozta, hogy európai perspektívát kell biztosítani a Nyugat-Balkánnak, de fontos az érdemalapú megközelítés is. A schengeni rendszert méltatva kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőri szervek tagországok közötti együttműködését, a külső határ védelmét pedig úgy kell megszervezni, hogy boldogan lehessen élni az EU-n belül.