Újabb időjárási figyelmeztetés: lejtőviharok és áradások várhatóak a hétvégén

A hétvégén Magyarországot erős ciklon éri el, ami kiadós csapadékkal és viharos széllel járhat, különösen a nyugati országrészben. A jelenséget tovább fokozhatja a lejtőviharok kialakulása, amelyek a Balaton felett akár 100 km/h-t meghaladó széllökéseket is okozhatnak.

A HungaroMet előrejelzése szerint a felettünk kialakuló ciklonhoz a kiadós csapadék mellett többfelé erősen viharos szél is fog társulni a hétvégén, és lejtőviharokra is van esély. A beáramló hideg levegő és a ciklonban kialakuló igen nagy légnyomás-különbség miatt a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, azaz a lejtővihar jelensége egyes helyeken még tovább fogja fokozni a szél erejét.

Az Alföldön elhelyezkedő erős ciklonok különösen kedveznek a dunántúli hegyek lábánál a lejtőviharok kialakulásához. Péntektől vasárnapig az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször ki fog alakulni lejtővihar.

A csapadékzóna csütörtök délután érte el az országot, és olyan szintű árvízre készülnek, hogy már előkerültek a homokszákok. A Duna, a Lajta és a Rába is áradni fog, és a vízállás a jövő hét elejére harmadfokú készültségi szintet meghaladóra emelkedhet.

Ausztria felől hatalmas árhullám érkezik, ahol már zuhog az eső, és még az a veszély is fennáll, hogy a Duna áradása miatt a fővárosi rakpartokat le kell zárni. A szomszédos országban már arra figyelmeztették a lakosokat, hogy készüljenek fel arra: hosszabb ideig az otthonukban ragadhatnak, az áradás és földcsuszamlás veszélye miatt.

Magyarországon a nyugati határ menti vármegyékben már szakad az eső, és a Zalában élők mintegy 100 milliméter csapadékra számíthatnak szeptember 17-ig. Szentgotthárdon és Csákánydoroszlón is előkészítették a homokot és zsákokat, de nem annyira áradástól, mint inkább a belvíztől tartanak. Az Időkép szerint a Dunántúl nagy részére erős, viharos északi-északnyugati szél és időszakos eső kíséretében megérkezett a lehűlés.

Péntek reggel keleten és északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd országszerte nagyrészt erősen felhős, borult idő várható kiadós esővel, záporral. Keleten zivatar is kialakulhat, majd délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet és szűnik a csapadék. Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Nappal kisebb mennyiségű csapadék valószínű az ország nagy részén, majd estétől ismét kiadós eső érkezik északnyugat, nyugat felől. Vasárnap jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjjel és délelőtt kiadós eső várható az ország nagy részén, majd délutántól csökken a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. A hőmérséklet is jelentősen visszaesik, szombattól nem lesznek ritkák a 10 fok alatti minimumok sem.