Baumann Péter tragédiája: Dobos László rendőr törzszászlós visszaemlékezése

Először szólalt meg Dobos László rendőr törzszászlós a Budapesti Rendőr-főkapitányság podcastjában Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy halálának éjszakájáról, amely során Sz. Szilárd három rendőrt is megkéselt Újbudán.

A tragikus események 2023 január 12-én történtek, amikor a rendőrségi rádión keresztül érkezett a segélykérés: "121-es segítséget kér, Fehérvári út! Késszúrás, kolléga sérült!". A rendőrség munkatársai azonnal megindultak, hogy segítséget nyújtsanak bajba jutott társaiknak. Dobos László, aki nemcsak Baumann Péter parancsnoka, hanem barátja is volt, szintén több késszúrást szenvedett azon az estén.

A bíróság idén márciusban felmentette Sz. Szilárdot az emberölés vádja alól kóros elmeállapota miatt, és kényszergyógykezelésre ítélte. Baumann Péter szülei próbálják elfogadni a felmentő ítéletet, és úgy élik meg a mindennapjaikat, mintha fiuk még mindig velük lenne.

Dobos László a Budapesti Zsaruk Podcast másfél órás adásában részletesen beszélt azon az estén történtekről. Elmondása szerint Sz. Szilárd kőkemény támadásba lendült a rendőrök ellen, és a lépcsőházban kialakult dulakodás során több rendőrt is megkéselt. A támadás során Baumann Péter és Dobos László is súlyos sérüléseket szenvedtek. Dobos László elmesélte, hogy Baumann Péter az utolsó szavakat neki címezte: "Laci bácsi, engem is megszúrt.".

A rendőrök végül sikerrel földre vitték Sz. Szilárdot, de a férfi továbbra is ellenállt, és sikerült kiszabadulnia, majd elmenekülnie az utcára. Kállai László rendőr figyelmeztető lövést adott le, majd célzott lövéssel megsebesítette a menekülő támadót.

A tragédia után Dobos László többször is végigjátszotta magában az eseményeket, amelyek jogilag és taktikailag is megállták a helyüket a későbbi vizsgálatok során. A Baumann család jogi képviselője, Borbély Zoltán szerint nem tudnak kártérítést kérni Sz. Szilárdtól, mivel az ügyészség megállapítása szerint a férfinak semmilyen vagyona nincs.

A bíróság a tanúvallomások apró ellentmondásai ellenére egy egységes képet látott, és a legnagyobb kérdés az volt, milyen mentális állapotban volt Sz. Szilárd aznap éjszaka, illetve fennáll-e a bűnismétlés veszélye. Az elkövető férfi azzal védekezett, hogy nem ő támadt a rendőrökre, csak magát próbálta védeni, állítása szerint "ő fordult bele a kést". A hónapokon át tartó tárgyalás végén a bíróság felmentette Sz. Szilárdot az emberölés kísérletének vádja alól, mivel úgy ítélték, a férfinek kevert paranoid személyisége van, nem ismerte fel, hogy cselekményének milyen következménye van, és kóros elmeállapota miatt kényszergyógykezelését rendeltek el.