A Kreml feltételei a béketárgyalásokhoz és az ukrán támadások

Moszkva nem hajlandó tárgyalni Ukrajnával, amíg ellenséges csapatok tartózkodnak az Oroszországi Föderáció területén, jelentette ki Szegej Sojgu, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnöke.

Szegej Sojgu szerint a tárgyalások csak akkor kezdődhetnek meg, ha az ukrán haderő kivonul a Kurszk régióból. Az orosz vezető emellett vádakat fogalmazott meg Kijevvel szemben, miszerint nukleáris terrorizmust terveztek a kurszki atomerőmű ellen. Sojgu álláspontja azért különösen figyelemre méltó, mert a legtöbb orosz vezető korábban kizárta a tárgyalások lehetőségét, miután ukrán katonák léptek be Kurszk területére. Azonban Sojgu nem zárta ki egyértelműen a tárgyalások lehetőségét, feltéve, hogy az ukrán csapatok elhagyják a régiót.

A helyzet bonyolultságát növeli, hogy Sojgu nem részletezte, mely területekre gondolt pontosan, amikor az Oroszországi Föderáció területeiről beszélt. Moszkva öt ukrán régiót is bekebelezett, köztük olyanokat, amelyeknek megszerzése rövidtávon nem tűnik reálisnak, mint például Herszon és Zaporizzsja. Ha Sojgu ezekből a régiókból is ki akarja szorítani az ukrán csapatokat a béketárgyalások előtt, a konfliktus még évekig elhúzódhat.

A konfliktus további kiéleződésére utal, hogy ma reggel komoly támadás érte Moszkvát és Oroszország több más régióját is. Marja Zaharova, az orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint az ukrán haderő ezzel próbálja leplezni a szárazföldi hadjárat kudarcait. Zaharova szerint minél gyengébb Kijev helyzete, annál nagyobb a hajlandóságuk "állatias terrortámadások" elkövetésére. Az orosz védelmi minisztérium szerint összesen 144 ukrán drónt lőttek le kilenc orosz régióban, és a támadások Moszkva térségében is károkat okoztak, két halálos áldozattal.

Az orosz hadsereg azonban jelentős előrelépést tett az ukrán fronton, 24 órán belül négy ukrán települést, köztük egy kisebb méretű várost is elfoglalt. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint elfoglalták Donyeck megyében Halicinivkát, Hrihorivkát, Krasznohorivkát és Vodainét. A legnagyobb „fogás” ezek közül Krasznohorivka, ahol a háború előtt 16 ezer fő lakott, de a város az elmúlt hónapokban teljesen elnéptelenedett. Az orosz védelmi minisztérium jelentései gyakran torzítanak, de a települések elfoglalásáról általában pontosan adnak hírt. Az elmúlt napokban több frontszakaszon is áttörést értek el az orosz erők, ami arra utalhat, hogy az ukrán haderő harcképes legénységi állományának hiánya kezd megmutatkozni a frontharcok dinamikájában.