Bűnözői csoportot lepleztek le, akik drogot csempésztek börtönökbe

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kommandósok bevetésével sikeresen elfogta azt a bűnözői csoportot, amely új pszichoaktív anyagokat próbált bejuttatni több büntetés-végrehajtási intézetbe. A letartóztatottak a drogokat nem csak saját használatra, hanem továbbértékesítésre is szánták.

A rendőrség és a büntetés-végrehajtási szervezet felderítő szolgálata közös akciójuk során három embert vett őrizetbe, akiket a bíróság letartóztatásba helyezett. A gyanúsítottak különböző módszerekkel próbáltak új pszichoaktív anyagokat becsempészni a börtönökbe, amelyeket a csomagok címzettjei újraértékesítésre is használtak volna. A drogok ellenértékét előre egyeztetett bankszámlára kellett átutalniuk a rabok hozzátartozóinak.

A hatóságok számos olyan tárgyat foglaltak le, amelyekből a szakértők új pszichoaktív anyag jelenlétét mutatták ki. A lefoglalt tárgyak elemzése során a szakértők megerősítették a kábítószer jelenlétét.

Az eljárás során a Nógrád vármegyei felderítők egy budapesti és több helyi elkövetőt is azonosítottak. A bűnözői csoport tagjait lakóhelyükön fogták el, gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették. A büntetés-végrehajtási intézetben elítéltként fogvatartott két további bűntársat szintén gyanúsítottként hallgattak ki.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2020-ban hozta létre a Felderítési Főosztályt, amelynek fő feladata a tiltott tárgyak bejutásának megelőzése és a rendkívüli események elhárítása. A felderítési szakterület országszerte végzi tevékenységét, amely magában foglalja az információgyűjtést, elemző-értékelő munkát, valamint a társzervekkel történő közös adatgyűjtést. Az ügy hátterében évek óta fennálló, sikeres együttműködés áll a két szervezet között, amely most is kulcsszerepet játszott a bűncselekmények felderítésében.