Ugandai olimpiai futó támadójának halála

Dickson Ndiema, aki meggyújtotta az ugandai olimpiai maratonfutót, Rebecca Cheptegeit, elhunyt a támadás során szerzett sérülései következtében.

Dickson Ndiema, aki benzinnel leöntötte és meggyújtotta az ugandai olimpiai maratonfutót, Rebecca Cheptegeit, meghalt a kórházban a támadás során elszenvedett égési sérülései miatt. A kenya-i férfi szeptember elsején támadta meg Cheptegeit otthonában, a templomból hazatérő nőt egy vita után, a helyi rendőrség jelentése szerint. Ndiema egy benzines kancsót hordozott, amit a 33 éves nőre öntött, miután egy föld tulajdonjogával kapcsolatos vita során összetűzésbe kerültek. Rebecca Cheptegei a testének 75%-án (más források szerint 80%-án) szenvedett égési sérüléseket, és négy nappal később elhunyt.

Az incidens azután történt, hogy Ndiema összetűzésbe került Cheptegeivel Északnyugat-Kenyában, és mindketten a Moi Kórházban hunytak el. Cheptegei, aki korábban az Ugandai Népi Védelmi Erők tagja volt, részt vett a 2023-as párizsi olimpián, ahol a maratonon a 44. helyen végzett. Őt Bukwo-ban, Ugandában fogják eltemetni. Ez az eset a harmadik olyan eset volt az elmúlt három évben, amikor egy kenya-i atlétát öltek meg, gyakran közeli hozzátartozók vagy partnerek voltak az elkövetők. A nemi alapú erőszak jelentős probléma Kenyában, egy felmérés szerint a nők 34%-a tapasztalt már fizikai erőszakot.

Rebecca Cheptegei korábbi partnere, Dickson Ndiema Marangach, akit azzal vádoltak, hogy benzinnel leöntötte és meggyújtotta, szintén elhunyt az égési sérülései következtében egy eldoreti kórházban. Cheptegei sikeres hegyifutó volt, aki megnyerte az első női címet a Hegyifutó Világbajnokságon 2022-ben. Tragikus halála felhívta a figyelmet a házastársi erőszakra a kenya-i futóközösségen belül. A férfi halálát vérmérgezés és légzési elégtelenség okozta. A rendőrség az ügyet emberölésként kezeli, és a volt barátját nevezte meg a fő gyanúsítottként, de Ndiema halála miatt a büntetőeljárást megszüntették, és helyette vizsgálatot indítottak a két haláleset ügyében.

Rebecca Cheptegeit szombaton temetik el szülőfalujában, Bukwóban, Ugandában. Cheptegei apja, Joseph újságíróknak elmondta, hogy Ndiema halálhíre előtt abban reménykedett, hogy a férfit bíróság elé állítják, illetve aggodalmát fejezte ki, hogy nem vették őrizetbe már a kórházban. Az első hírek arról szóltak, hogy Ndiema és Cheptegei korábban egy párt alkottak, de ezt cáfolta a nő apja.