A Schadl–Völner korrupciós per folytatódik

A Budapesti Törvényszéken zajlik Schadl György, a Végrehajtói Kar korábbi elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár korrupciós pere. A vád szerint Schadl 970 millió forintot, Völner pedig 83 millió forintot kapott végrehajtók kinevezéséért cserébe. A bíróság Schadl luxusautóinak, kisrepülőjének és hajójának tárolási helyét kérte, de választ még nem kapott. Schadl közösségi média oldalakat indított, ahol érdekes tartalmakat ígér.

A perben hosszadalmas tanúvallomások hangzottak el, többek között M. Eszter volt végrehajtóét, aki 2,5 millió forintos bírságot kapott, miután közel 255 millió forintot utalt át Schadl Györgynek. M. kezdetben vonakodott a tanúskodástól, de később válaszolt a kérdésekre, és elárulta, hogy egyetemi kapcsolatban állt Schadllal, de jelenleg nincs folyamatban lévő kapcsolatuk. M. pénzügyi segítségre szorult egy vállalkozás elindításához, amelyben Schadl segített és mentorált. További vádlottak beismerték bűnösségüket a korrupciós ügyben, felfüggesztett börtönbüntetést és végrehajtói munkától való eltiltást kaptak. Sz. Balázs, egy másik vádlott, 1 év 6 hónap börtönbüntetést és 5 millió forintos bírságot kapott. A fő vádlottak, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert tagadják bűnösségüket, és a Budapesti Törvényszéken állnak bíróság előtt.

A Schadl-Völner per kedden folytatódott, egyik végrehajtó tanúvallomásával, aki beismerte, hogy pénzt fogadott el Schadltól a pozíciójáért cserébe. Schadl ellen vádat emeltek, mivel összesen 254,8 millió forintot kapott a végrehajtóktól. A bíróság további autók, egy kisrepülőgép és egy hajó lefoglalását szeretné elrendelni Schadltól, de azok holléte ismeretlen. Schadl Facebook-oldalt indított. Majorosi Eszter, egy másik tanú, több ponton, többek között az általa hivatalából felvett osztalékok összegéről és a pénz sorsáról való tanúskodást megtagadta. A bíró emlékeztette Majorosit, hogy nem tagadhatja meg teljesen a tanúskodást. Majorosi elismerte, hogy pénzügyi segítséget kapott Schadltól hivatala elindításához. Schadl azt állítja, hogy kölcsönöket nyújtott mások segítésére, és a végrehajtóktól kapott pénz azoknak a kölcsönöknek a visszafizetése volt. A Schadl-Völner ügy lényege, hogy Schadl korrupt kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeres kifizetéseket kapott tőle cserébe azért, hogy befolyását felhasználva teljesítse Schadl kéréseit. Az ügyészség szerint Schadl lényegében azért fizetett Völnernek, hogy különböző ügyekben a rendelkezésére álljon. Schadl által jogtalanul megszerzett összes bevétel 924 852 000 forintra tehető.

A korrupciós perben érintett volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara korábbi elnöke, Schadl György elleni eljárás a Budapesti Törvényszéken folytatódott egy feszült szünet után. A bíróság figyelmeztette Schadl Györgyöt, hogy nem adta meg négy autójának, kisrepülőgépének és hajójának tárolási helyét, amelyeket korábban lefoglaltak. Tanúk vallottak arról, hogy kenőpénzt fizettek Schadlnak a kinevezésükért. Schadl a kinevezések révén több mint 924 millió forint jogtalan jövedelemhez jutott. Schadl és feleségét 2021 novemberében letartóztatták, nagy összegű pénzt és diplomataútleveleket foglaltak le. Schadl feleségét is vádolják vagyonuk részleges eltitkolásával. Schadl két évig volt őrizetben, jelenleg büntetőfelügyelet alatt áll.