Brüsszel felháborodását váltotta ki a magyar kormány menekültbusz-terve

A magyar kormány döntése, hogy buszokkal szállítsa Brüsszelbe az illegális migránsokat, komoly felháborodást váltott ki Belgiumban. A belga politikusok elfogadhatatlannak és provokációnak nevezik a tervet, amely szerintük aláássa az Európai Unió szolidaritását és együttműködését.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy egyirányú járat indul Röszkéről Brüsszelbe, amely azokat a bevándorlókat szállítaná el Magyarországról, akik lefolytatják az uniós ügymenetet. A buszjárat híre nagy port kavart, és Philippe Close, Brüsszel polgármestere felszólította Alexander De Croo ügyvivő miniszterelnököt és Annelies Verlinden belügyminisztert, hogy blokkolják ezeket a buszokat a belga határon.

Close szerint a magyar kormány provokációját nem szabad tovább tűrni, és kijelentette, hogy a migránsokat szállító járművek nem fognak belépni Brüsszelbe. Hadja Lahbib belga külügyminiszter is provokációnak nevezte a magyar kormány bejelentését, és Nicole de Moor belga menekültügyi államtitkár figyelmeztetett, hogy a menedékkérők illegálisan lépnék át több tagállam területét, ha Magyarország beváltja az ígéretét.

Nicole de Moor államtitkár szerint a magyar kormány terve elfogadhatatlan, mert aláássa az EU-n belüli szolidaritást és együttműködést, valamint az európai és nemzetközi megállapodások durva megsértését jelenti. A belga politikus hangsúlyozta, hogy együtt kell dolgozni egy tisztességes és humánus migrációs politikáért.

A magyar kormány korábban jelezte, hogy hajlandó egyirányú brüsszeli jegyet kínálni a migránsoknak, amennyiben nem sikerül megállapodni az EU-val. Rétvári Bence államtitkár szerint ennek nincsen jogi akadálya, és a buszokat önkéntes alapon, ingyenesen indítanák. Azonban a belga államtitkár szerint a terv káros és kontraproduktív, és felszólította Belgium állandó EU-képviselőjét, hogy beszéljen az ügyben a magyar kollégájával, illetve sürgette az Európai Bizottságot, hogy adjon határozott választ az európai együttműködés és a tagállamok közötti bizalom súlyos megsértésére.

Az Európai Bizottság élesen bírálta a magyar kormány legújabb bevándorlási fenyegetését, miszerint illegális bevándorlókat szállítanának Brüsszelbe a szerb határról. Anitta Hipper, a Bizottság szóvivője elfogadhatatlannak és az uniós jogot súlyosan sértőnek nevezte a tervet, amely veszélyeztetné a schengeni térség biztonságát is. Hangsúlyozta, hogy a Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt bevet, hogy biztosítsa a jogszabályok betartását, és kapcsolatban áll nemcsak a magyar, hanem a szomszédos országok vezetésével is.

Az Európai Unió Bírósága 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi jogszabályok rendkívül súlyos megsértése miatt, amely naponta 1 millió euróval nő. Magyarország nem hajlandó az összeget kifizetni, így Budapest a napokban már a második fizetési felszólítását kapta Brüsszeltől. A kabinet erre válaszul követeli, hogy az EU fizessen 900 milliárd forintnyi hozzájárulást, mivel Magyarország ennyit költött a határkerítések felépítésére és az EU külső határainak védelmére.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán reagált Brüsszel polgármesterének kijelentésére. Szerinte Philippe Close kiakadt, miután megtudta, hogy tömegesen érkezhetnek migránsok a belga fővárosba. Orbán Balázs szerint nem Magyarország, hanem a brüsszeli elit az, aki a bevándorláspárti és a nyitott határokat ösztönző politikájával menekültek millióit hívta meg Európába, és úgy tűnik, hogy ez az elit a döntései következményei elől már inkább megfutamodna, mintsem szembenézne azokkal. Hozzátette, hogy Európának felelős vezetésre, és szigorúbb határvédelemre és bevándorláspolitikára is szüksége lenne, amelyre a magyar modell jó példával szolgál.