Németország teljes határellenőrzést vezet be a szélsőjobb előretörése és a biztonsági kihívások miatt

Németország válaszul a szélsőjobb tartományi sikereire és a biztonsági aggodalmakra, ideiglenesen, fél évre visszaállítja a határellenőrzést minden határán. Az intézkedés célja az illegális migráció és az iszlamista terrorizmus elleni védekezés.

Nancy Faeser belügyminiszter hétfőn tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Európai Unió külső határainak védelmének megerősítéséig Németország saját határain szigorítja az ellenőrzéseket. A miniszter asszony kijelentette, hogy a német kormány minden lehetséges lépést megtesz az országban élő emberek védelmében.

A döntés hátterében a szélsőjobbos Alternatíva Németországnak (AfD) párt választási győzelmei állnak, valamint a solingeni támadás, ahol egy férfi több fesztiválozót megölt és megsebesített. A tragédia és a politikai változások nyomán Friedrich Merz, a jobbközép ellenzéki CDU vezetője ultimátumot tett a német szövetségi kormánykoalíciónak, hogy szigorítsák a bevándorlási politikát és a határellenőrzést.

A Scholz kancellár vezette kormány válaszként új biztonsági törvénycsomagot terjeszt elő, amely szigorúbb fegyvertörvényeket és menekültügyi szabályozást tartalmaz, valamint egyszerűsítené a kitoloncolásokat.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint az Európai Uniót is értesítették a határellenőrzés bevezetéséről, amely 2023 szeptember 16-tól hat hónapig lesz érvényben. Faeser szerint 2023 októbere óta több mint 20 ezer embert fordítottak vissza a német határokról.

Az ellenőrzések kiterjesztése a Franciaországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Belgiummal és Dániával közös határon is megtörténik, kiegészítve a Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal közös határon már meglévő korlátozásokat. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ellenőrzés bevezetése a teljes országhatáron az illegális migráció további korlátozását és az iszlamista terrorizmus jelentette veszélyekkel, valamint a súlyos bűncselekményekkel szembeni védekezést szolgálja.

Ausztria már reagált a német intézkedésre: Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kijelentette, hogy országa nem fogad be olyan személyeket, akiket a német határról fordítanak vissza. Karner hozzátette, hogy Németországnak jogában áll visszaküldeni azokat az embereket, akik egy másik országban indították el menedékjogi kérelmüket, de ehhez a kérelemben érintett tagállam beleegyezése is szükséges.