Mészáros Lőrinc új, közel 10 milliárdos magánrepülőgépe

Mészáros Lőrinc és családja egy új magánrepülőgépet használ, amely egy Bombardier Challenger 3500 típusú privát jet, és az osztrák OE-HOZ lajstromjelű gép ára újonnan 27 millió dollár, azaz körülbelül 9,6 milliárd forint. A repülőgép és a milliárdos család közötti kapcsolatot több útvonaladat is alátámasztja.

A luxushelikopter és a magánrepülőgép útvonaladatainak elemzése során feltűnt, hogy a Mészáros család által használt helikopter (OE-XWY) gyakran találkozik az új magánrepülőgéppel. A privát jet 2024. június 12-én tette meg az első próbaútját Kanadában, majd öt további próbautat követően érkezett meg Európába. Az akkor még kanadai lajstromjelzéssel (C-GOWO) repülő magángép 2024. július 1-jén repült át Bécsbe, az osztrák üzembentartójához, majd onnan pár nappal később Budapestre.

A magánrepülőgép első útjai során a Rose d’Or luxusjacht közelében tartózkodott, amely Mészáros érdekeltségébe tartozik. A gép Mallorca szigetére repült, ahol a jacht is éppen horgonyzott. A MarineTraffic hajóútvonal- és tengeri analitika szolgáltató adatai alapján a Rose d’Or luxusjacht pont ekkor horgonyzott le Palma di Mallorca kikötőjében.

A repülőgép augusztus végén Zadarban is járt, ahol Mészáros Lőrinc egy 700 millió forintért vásárolt villája található. A milliárdos rövid zadari tartózkodása után egyedül szállt be a helikopterbe, és repült át a Budaörsi Repülőtérre.

Az Átlátszó birtokába került videófelvételen Mészáros Lőrinc látható, amint a repülőgép landolása után beszáll a helikopterbe Ferihegyen. A repülőgép-forgalmi adatok alapján ebben az időszakban egyedül az OE-HOZ jelű privát jet érkezett a kisgépes terminálhoz.

A Bombardier Challenger 3500 típusú magánrepülőgép az Aviation Flights repülős oldal nyilvántartása szerint az éves fenntartási költsége kevéssel 3 millió dollár, vagyis 1 milliárd forint felett van, ami óránkénti költséget tekintve közel 7 ezer dollárt, azaz 2,5 millió forintot jelent az Aircraft Cost Calculator oldal adatai alapján. A repülőgép utasai a legmodernebb technológiát élvezhetik, beleértve a hangvezérlésű utasfülkét és a high-tech multimédiás berendezéseket.

Brassai Kornél