Magyarországi infláció: 2024 augusztusi áttekintés

2024 augusztusában Magyarországon az infláció 3,4%-ra csökkent, ami közel négy éve a legalacsonyabb szint, és már majdnem eléri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos inflációs célértékét. Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak stabilak maradtak.

Az élelmiszerárak 2,4%-kal emelkedtek, ezen belül a liszt ára 27,7%-kal, míg a csokoládé és kakaó ára 10,6%-kal nőtt. Az éttermi étkezés 8,0%-kal, a gyümölcs- és zöldséglé 6,7%-kal, az étolaj 5,5%-kal, a tej 4,8%-kal, az alkoholmentes üdítőitalok 4,4%-kal, a sertéshús 3,4%-kal drágult. A termékcsoporton belül a száraztészta ára 8,1%-kal, a tojásé 7,9%-kal, a tejtermékeké 5,7%-kal, a cukoré 4,6%-kal, a kenyéré 1,7%-kal csökkent.

A szolgáltatások ára 9,5%-kal emelkedett, beleértve a lakbér és a személyes gondozási szolgáltatásokat. Ezen belül a lakbér és a testápolási szolgáltatások 10,6%-kal, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5%-kal, a járműjavítás és -karbantartás 9,6%-kal, a sport- és múzeumi belépők 8,8%-kal, a lakásjavítás és -karbantartás 8,5%-kal, az üdülési szolgáltatás 6,2%-kal drágult. A ruházati termékek ára 4,5%-kal nőtt, míg a háztartási energia költségei 4,3%-kal csökkentek, a gázárak 9,4%-kal, az elektromosság ára pedig 1,7%-kal lett alacsonyabb.

A használt autók ára 6,7%-kal csökkent, míg az ékszerek ára 9,2%-kal esett. Az új személygépkocsik ára 6,6%-kal, a szobabútoroké 2,3%-kal, a konyha- és egyéb bútoroké 1,7%-kal nőtt. Az egészségügyi termékek és gyógyszerek ára 5,9%-kal emelkedett, az üzemanyagok ára viszont 2,9%-kal csökkent. A szolgáltatások költségei általánosságban 0,4%-kal nőttek, míg az élelmiszerárak változatlanok maradtak, és az üzemanyagárak 0,8%-kal csökkentek.

A KSH friss adatai szerint az infláció 2021 februárjában volt utoljára olyan alacsony, mint az idei év augusztusában. Az alkoholos italok és dohánytermékek ára 3,9%-kal emelkedett, utóbbin belül a dohányáruké 3,8%-kal. Néhány termék, mint a tojás és a tészta, olcsóbb lett, míg a szolgáltatások közül a nyaralási szolgáltatások 3,4%-kal drágultak. Összességében a fogyasztói árak nem változtak júliushoz képest.

A hvg.hu cikkében azt írja, hogy hiába a vártnál is alacsonyabb augusztusi adat, továbbra is valószínű, hogy 2024 végére kicsúszhat a mutató az ideális sávból. Tavaly ugyanis éppen júliusról augusztusra volt egy óriási benzinár-emelkedés, vagyis sokkal magasabb a bázis, amihez viszonyítunk, ráadásul idén kicsit még olcsóbb is lett az üzemanyag. Emellett tavaly júliusban volt még élelmiszer-ármaximálás, augusztusban már nem, és tavaly ilyenkor még 16,4 százalékos volt az infláció, vagyis egy nagyon magas szintről drágult most tovább az élet, és ez a bázishatás az év végére ki fog futni. Hogy továbbra is problémák vannak, azt az jelzi, hogy a maginfláció, amelyet az egyszeri és a külső hatások kiszűrésével számolnak, jóval az ideális szint fölött maradt, ezúttal 4,6 százalékos.

Elemzők szerint, bár az inflációs nyomás még jól látható, a jelenlegi adatok alapján az év végére 4,8 százalékra gyorsulhat az infláció, 2024-ben éves átlagban 3,9 százalékos lehet a mutató, jövőre pedig 4 százalékra lehet számítani. A maginfláció a következő hónapokban a 4,5-5 százalékos tartományban maradhat, ami továbbra is inflációs nyomásra utal. A 3 százalékos jegybanki inflációs cél stabilan fenntartható elérése csak 2025-ben, annak is inkább a második felében várható, noha az éves átlagos infláció még a jövő évben is meghaladhatja még a 3 százalékot, 3,5 százalék körül alakulhat.

A mai adatok megjelenését követően elemzők szerint meglepetést jelentene, ha szeptemberben nem csökkentené tovább az alapkamatot az MNB. A fejlett piaci jegybankok várható kamatpolitikája alapján is van még tér a további csökkentés előtt idén. Ugyanakkor a forint elmúlt napokban látott gyengülése miatt az MNB óvatos lehet a további kamatvágásokkal. Év végére az alapkamat 6,25 százalékig csökkenhet.

(MTI/Blikk/hvg.hu)