Német határellenőrzések: Európai reakciók

Megosztotta az európai politikusokat a német kormány döntése, hogy szeptember 16-tól hat hónapra kiterjeszti a határellenőrzéseket a szomszédos országokkal. A lépés célja az illegális migráció visszaszorítása és az iszlamista szélsőségesek jelentette veszély elhárítása.

Donald Tusk lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a német bejelentést, amely szerint az illegális migráció visszaszorítása érdekében átmenetileg kiterjesztik az ellenőrzést Németország minden határára. Tusk szerint a szigorításokat a német belpolitikai helyzet miatt vezetik be, nem pedig azon mód miatt, ahogyan Lengyelország a saját határain az illegális bevándorlást kezeli. A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy a keleti határaink megszervezése, finanszírozása, felfegyverzése tekintetében teljes támogatásra van szükségük Németország és az egész Európai Unió részéről. Tusk bejelentette, hogy a lengyel kormány „a legközelebbi órákban” a német korlátozások által szintén érintett államokhoz fordul, és „sürgős konzultációt” kér tőlük az uniós színtéren teendő lépésekről.

Marjolein Faber holland menekültügyi és migrációs miniszter viszont üdvözölte a német kormány lépését, amely szerinte összhangban van saját elképzeléseivel, és "biztonságosabb Hollandiát" sürgetett. Faber hozzátette, hogy a minimálisra kell csökkenteni a határellenőrzés kereskedelemre gyakorolt hatását.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Anita Hipper kedden a testület sajtótájékoztatóján azt mondta, a schengeni határellenőrzési kódex szerint a tagállamok a belső határellenőrzéseket a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető súlyos veszélyek kezelése érdekében újra bevezethetik, amennyiben ez szükséges és arányos. Hipper hangsúlyozta, hogy bár a tagállamok élhetnek ezzel a jogukkal, ezek az intézkedések csak "kivételes esetekben" alkalmazhatók, és az Európai Bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri az ilyen jellegű intézkedéseket.

Németország döntése miatt több, a német határhoz közeli holland önkormányzat aggodalmának adott hangot. Joris Bengevoord, Winterswijk polgármestere és a 24 holland és 104 német települést tömörítő Euregio önkormányzati társulás vezetője a sajtónak elmondta, érthető, ha Németország intézkedéseket hoz több késes támadás után, azonban a hétfői berlini döntést “pánikreakciónak” nevezte. Egyúttal felhívta a figyelmet az ingázók jövőbeni várható nehézségeire is, akik olykor négy-öt alkalommal is átlépik a holland-német határt naponta. A TLN szállítmányozással és logisztikával foglalkozó holland vállalat szintén aggodalmának adott hangot a döntés miatt, és azt vetette Németország szemére, hogy aláássa a schengeni egyezményt, ezáltal pedig az áruk szabad áramlása elé is akadályt gördít.