Szerbia újra bevezetné a kötelező sorkatonai szolgálatot

Szerbiában a férfiak számára 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot terveznek bevezetni, míg a nők számára ez önkéntes alapon lenne elérhető – jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.

A kötelező sorkatonai szolgálatot, amelyet 2010-ben szüntettek meg, a szerb hadsereg vezérkara már januárban kezdeményezte újra, mivel úgy vélték, hogy a katonaság védelmi erejének növelése érdekében szükség van az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására. Ezt a célt a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével kívánják elérni.

A vezérkar eredetileg négyhónapos kötelező szolgálatot javasolt, de Vucic államfő már csak két és fél hónapos időszakra utalt. Véleménye szerint a kötelező katonai szolgálatot úgy kellene bevezetni, hogy az ne ijessze el az embereket, és ne vezessen az ország elhagyásához. "75 nap igazán rövid időszak, ez a legkevesebb, amit bárki megtehet az országáért" – fogalmazott Vucic.

A köztársasági elnök hozzátette, hogy a katonák pénzügyi juttatást is kapnának a kaszárnyákban töltött idejük alatt, ami bár megterhelné a költségvetést, de többszörösen megtérülne. Vucic ismételten hangsúlyozta, hogy Szerbia katonailag semleges állam, és nem készül háborúra.

Milos Vucevic miniszterelnök, aki korábban védelmi miniszterként szolgált, azt nyilatkozta, hogy a sorkatonai szolgálat valójában soha nem szűnt meg, "csak felfüggesztették", így ezt a felfüggesztést kellene visszavonni. Indoklása szerint szükség van a katonai állomány feltöltésére, mivel már 13 éve nincs kötelező sorkatonaság, ami hiányos és elöregedett tartalékos állományhoz vezetett.

Az utóbbi hónapokban a korábbinál is feszültebb a viszony Szerbia és Koszovó között. A pristinai kormány szombat reggel lezárt két határátkelőt Koszovó és Szerbia között, miután a határ szerbiai oldalán élők egy csoportja blokád alá vonta az odavezető utakat, és nem engedte át a koszovói dokumentumokkal rendelkezőket. A határátkelők szombat estétől már újra használhatók.

A szerbek azért tiltakoztak, mert a koszovói rendőrség augusztus 30-án razziát tartott a szerb kormány észak-koszovói szerveinek épületeiben, majd elfoglalta az objektumokat, elszállította az ott tárolt dokumentumokat, és nem engedte be a szerb dolgozókat. A hivatalos pristinai álláspont szerint az akció célja a koszovóiakkal párhuzamosan működtetett szerb intézmények felszámolása volt, míg a belgrádi vezetés és a helyi szerbek úgy vélik, hogy a koszovói kormány az ott élő szerb kisebbséget akarta megfélemlíteni és elüldözni.

A gučevoi hadgyakorlaton tett csütörtöki látogatása során Aleksandar Vucic bejelentette a végső döntést a kötelező katonai szolgálat bevezetéséről. Az elnök hozzátette: a sorkatonai szolgálat már a költségvetés vitájában előkerül, és október 10-ig minden kiderül a finanszírozásával kapcsolatban.

Kérdés még, hogy most a fegyveres szolgálatot megtagadókkal mit kezdjenek, a tervek szerint ők is a laktanyában gyakorlatoznak majd, de fegyver nélkül. Korábban Jugoszláviában a katonai szolgálat 24 hónap volt, majd 18, 15 és végül egy évre csökkentették.

Mint írtuk, jövő év január 1-jétől Horvátország is visszaállítja a kötelező katonai szolgálatot, amely két hónapig tart.