Donald Trump 100 százalékos büntetővámmal fenyegetőzik

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt, megválasztása esetén 100 százalékos büntetővámmal fenyegeti azokat az országokat, amelyek a kereskedelemben nem használják a dollárt. Ezt a Wisconsin államban tartott nagygyűlésen jelentette be, ahol kijelentette: "Ha elhagyjátok a dollárt, nem üzletelhettek az Egyesült Államokkal, mert 100 százalékos vámot vetünk ki az árutokra" .

Trump és gazdasági tanácsadói hónapok óta ötletelnek arról, hogyan büntethetnék meg azokat az országokat, amelyek a kétoldalú kereskedelemben alternatív pénznemek használatát keresik. A protekcionista gazdaságpolitika híveként Trump szerint a dollár már nyolc éve "komoly ostrom alatt áll", és ezt a szombati gyűlésen ismételte meg .

Kína, India, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika, amelyek a BRICS csoportot alkotják, már tárgyaltak a dollármentesítésről. Az Egyesült Államok és szövetségesei által dominált világrend megrendítését remélik, és ennek fontos eleme lehet a dollár megkerülése. Oroszország és Kína rubelben és jüanban folytat kereskedelmet, Brazília és Kína a jüant és a brazil reált használja, India pedig megállapodott az Egyesült Arab Emírségekkel a nemzeti valutában történő kereskedésről .

A pénzügyi függetlenedésre irányuló törekvések egyik lépése volt az Új Fejlesztési Bank létrehozása, amely az IMF-fel és a Világbankkal hivatott versenyezni, bár a bank eddig a kölcsöneinek több mint felét dollárban folyósította .

A dollár dominanciája az elmúlt évtizedekben csökkent, de 2024 első negyedévében még mindig a hivatalos devizatartalékok 59%-át tette ki, az euró pedig a második helyen állt közel 20%-kal, a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint .

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is említést tett a BRICS-ről tusnádfürdői beszédében, mint a világrendszerváltás egyik fontos szereplőjéről. Orbán szerint Ázsia demográfiai, technológiai és tőkeelőnye, valamint a Nyugattal szembeni katonai erő kiegyenlítődése miatt keleten lesznek a legjobb vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek és tőzsdék .

Wisconsin az egyik legneccesebben nyerhető csatatérállam a Trump és Kamala Harris közötti versenyben. Jelenleg a republikánus és a demokrata elnökjelölt is az állam munkásosztálybeli szavazóinak támogatásáért küzd, akik közül sokan elégedetlenek Joe Biden elnök gazdasági programjával, és általában jól rezonálnak a trumpista ígéretekre . Trump és Harris gazdasági programjáról itt írtunk részletesen .