Szeptemberi nyár tombol, de változás közeleg

Továbbra is kitart a meleg, szeptemberi nyár, vasárnap a hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul, de a hét elejétől változékonyabb időjárás várható. A HungaroMet és az Időkép előrejelzése szerint a magas középhőmérséklet miatt több megyében figyelmeztetés van érvényben.

Vasárnap a csapadékgócok fokozatosan lecsengenek, és a felhőzet is csökkenni kezd, bár az ország keleti felén még lehetnek felhős körzetek. A délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, azonban a Dunántúlon több gomolyfelhő képződik, és csak ott, elvétve fordulhat elő zápor. Délutántól délnyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik, és a déli, délkeleti szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szerint a magas középhőmérséklet miatt hat vármegyében – Komárom-Esztergom, Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád – van érvényben figyelmeztetés.

Az Időkép szerint vasárnap sem érkezik front, de a hűvösebb, nyirkosabb körzetekben kora reggel felerősödhetnek az ízületi bántalmak. A hőingadozás miatt délelőtt gyorsan melegszik majd a levegő, ami vérnyomás-ingadozást, rosszullétet, szédülést okozhat. A melegedésre érzékenyeknél keringési problémák, fejfájás, migrén alakulhat ki, a szelesebb tájakon élők körében pedig tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

A vasárnap még szombatihoz hasonló időjárás után hétfőtől változékonyabbra fordul az időjárás. Nyugat felől megérkezik a csapadék, és a hét további részében fokozatosan enyhül a hőség. A Dunántúlon vasárnap este megnövekszik a felhőzet, éjszaka pedig egyre több helyen várható eső és zápor. Az éjféli óráktól kezdve a Dunántúli és középső tájakon már erősen felhős vagy borult lesz az ég, így egyre több helyen eső, zápor, helyenként zivatar alakulhat ki.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult időre kell számítani, többfelé eső, zápor várható, a Dunántúl nyugati, délnyugati részein zivatar is lehet. A szél több helyen megerősödik, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 29 fok között várható.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, míg a Dunától keletre sokáig borult maradhat az ég, arrafelé még tartósan eshet. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik. Hajnalban 11-19 fok várható, délutánra a legtöbb helyen 21 és 27 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, keleten és a nyugati határnál néhány futó zápor kialakulhat. Átmenetileg megélénkül az északnyugati szél, majd a Dunántúlon a déli óráktól déliesre fordul az áramlás. Hajnalban általában 12-17 fok valószínű, de a hidegre hajlamos vidékeken 10 fok alá hűlhet le a levegő. Délután 23-29 fok valószínű.

Csütörtökön az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható, de nyugaton már délelőtt megnövekszik a felhőzet, és elered az eső, zápor, délen zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödik a szél. A hajnali 8-17 fokról 20 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet, keleten lesz a melegebb.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre van kilátás, az ország keleti felén lesz kevesebb felhő. Több helyen várható eső, zápor, jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északias szél sokfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik. A hőmérséklet hajnalban 10 és 18, délután többnyire 20 és 25 fok között várható.

Szombaton borult ég mellett többfelé várható eső, zápor, kiadós mennyiségű csapadék ígérkezik. Az erős északnyugati szelet a Dunántúlon viharos lökések kísérik. A hajnali 10-18 fokról délutánra többnyire 17 és 25 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult égre lehet számítani, több helyen eshet az eső. Az északnyugati szelet főként a Dunántúlon kísérik viharos lökések. A hőmérséklet hajnalban 10 és 16, délután 16 és 22 fok között valószínű.