Soltész Miklós: Az egyház és hívei bűnök között is kitartanak

Mindig voltak bűnök az egyházban, és mi magunk is bűnösök vagyunk, de mégis itt vagyunk kétezer éve – hangoztatta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a piliscsabai Szűz Mária Szent Neve Templomban tartott beszédében.

Soltész Miklós arra biztatta és kérte a piliscsabai közösséget, hogy merjék megvallani hitüket, még akkor is, ha az egyházban bűnök vannak. Az államtitkár szerint az emberek soha sem voltak bűntelenek a világ egyetlen pontján és időszakában sem. Emlékeztetett arra, hogy az apostolok is megtagadták Jézust kereszthalála előtt, de később mégis hirdették az evangéliumot, és mártírhalált is vállaltak érte.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy bármi támadás is érje őket, be kell vallaniuk, hogy tele vannak hibával és bűnnel, de céljuk, feladatuk és felelősségük óriási. A megújult templomot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök áldotta meg, aki a szentmise elején arról beszélt, hogy a közös összefogással és a kormány támogatásával megújult templom egy megújulni tudó közösség otthona. Spányi Antal arra kérte a közösséget, hogy legyenek Krisztus egyházának hűséges, egyre állhatatosabb és következetesebb tanúi.

Soltész Miklós, aki korábban a KDNP alelnöke volt és 2018 óta tölti be jelenlegi államtitkári pozícióját, tavaly az orosz egyházi kitüntetést, a „Dicsőség és becsület” rendet kapta meg Kiril pátriárkától. Nem ez az első alkalom, hogy az államtitkár a Fidesz ideológiai álláspontját közvetíti vallási köntösbe bújtatva. Tavaly a berettyóújfalui Szivárvány Református Óvoda átadásán fontosnak találta kiemelni, hogy a református egyház 1999-ben nevezte el a régi óvodát a szivárványról, akkor, „amikor még nem volt jele az újkori szivárványmozgalomnak”. Hozzátette, hogy a szivárvány a szövetségkötés szimbóluma, és arra kérte a szülőket, hogy ne üljenek fel az új szivárványos dolgoknak, mert azok a gyerekeket tönkreteszik. Nagyívű feladatot is kiadott: "Vegyük vissza a szivárvány értékét" – közölte, hiszen az több ezer éves, a teremtett világnak, „a teremtett környezetünknek” az alapja.

A Miniszterelnökség államtitkára a kijelentéseivel vélhetően Bese Gergő ügyére célozhatott, aki melegpornóbotrányba keveredett, és akit Bábel Balázs érsek 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól. A vasarnap.hu keresztény hírportál szerkesztősége is felfüggesztette Bese Gergő szerzői működését a lapnál. A Válasz Online információi szerint a plébános tevékenységéről aktát is készítettek, ami a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta. Bese Gergő a botrány kirobbanása óta szombaton állt először nyilvánosság elé, ahol elismerte, hogy vétett az egyházzal és a közösségemmel szemben, megszegte a papi fogadalmát és bűnt követett el, ezért elnézést kért. Az elkövetkező hetekben szeretne visszavonulni, elcsendesedni, bűnbánatot gyakorolni, és átgondolni az életét.