Tizenöt éremmel zárt Magyarország a párizsi paralimpián

A magyar kajak-kenusoknak nem sikerült újabb dobogós helyezést szerezniük a vasárnapi döntők során a párizsi paralimpián, így Magyarország összesen 15 éremmel, öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal zárta a játékokat.

A Párizs melletti Vaires-sur-Marne-i pályán a zárónapon erős jobbos hátszél és hűvös idő fogadta a versenyzőket, némi pályaelőny is kialakult, a lelátóhoz közelebbi pályák jóval szelesebbek voltak, mint a belsők. Varga Katalin a pénteki előfutamát megnyerve egyenes ágon jutott be a fináléba a KL2-es kategóriában. A balesetes gerincsérült, 38 éves szegedi kajakos három éve, Tokióban bronzérmes volt ebben a számban, azóta nyert már világbajnoki ezüstöt és Európa-bajnoki aranyat is, és most is éremért érkezett. A fináléban azonban korrigálnia kellett az irányát, mivel nagyon közel került a bal oldali bójákhoz, letámasztott, szinte megállt, és végül a negyedik helyen ért be a célba. Boldizsár Dalma a B döntőben harmadik lett, így összesítésben a 11. helyen végzett. A kenus Suba Róbert, aki egy nappal korábban KL1-ben a negyedik helyet szerezte meg, ezúttal a VL2-es kategória döntőjében ötödikként zárt, a kajakos Molnár Nikoletta pedig nyolcadik lett a KL3 fináléjában. A magyarok ezzel befejezték szereplésüket Párizsban.

A párizsi paralimpia magyar érmesei

Aranyérmesek: - Konkoly Zsófia – úszás (400 m gyors, S9) - Konkoly Zsófia – úszás (200 m vegyes, S9) - Ekler Luca – atlétika (távolugrás, T38) - Pap Bianka – úszás (100 m hát, S10) - Kiss Péter Pál – kajak-kenu (KL1, 200 m)

Ezüstérmesek: - Illés Fanni – úszás (100 m mell, SB4) - Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla – kerekesszékes vívás (tőr, csapat) - Luterán Petra – atlétika (távolugrás, T47) - Konkoly Zsófia – úszás (100 m pillangó, S9) - Pap Bianka – úszás (200 m vegyes, SM10) - Ekler Luca – atlétika (400 m, T38)

Bronzérmesek: - Major Endre – asztalitenisz (MS1) - Pálos Péter – asztalitenisz (MS11) - Pap Bianka – úszás (400 m gyors, S10) - Szvitacs Alexa – asztalitenisz (WS9)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke maximálisan elégedett a magyar csapat párizsi paralimpián nyújtott teljesítményével, minden magyar büszke lehet, és legyen is a sportolókra. A küldöttség 13 sportágban szereplő 39 versenyzőből állt, és a 15 éremmel, öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal zárt. Szabó szerint Magyarország hasonlóan szerepelt, mint három éve Tokióban, amikor 16 dobogós hellyel, közte hét elsővel zárt. "Tokióban azt mondtam, hogy ez a magyar parasport aranycsapata, az idei eskütételen pedig azt, hogy megnyitottuk a magyar parasport aranykorát. Igazat mondtam. Ez a csapat itt Párizsban már az aranycsapat plusz, az aranykor kapuját kinyitottuk és nyitva tartjuk." - mondta Szabó László. Az MPB elnöke szerint a magyar paralimpiai csapat extra teljesítményt nyújtott, és hozzátette, hogy hét olyan sportoló mutatkozott be, aki tizen- vagy huszonéves és még nem volt korábban paralimpián, jelezve az új generáció érkezését. Szabó László kiemelte, hogy a kajakos Kiss Péter Pál és az úszó Konkoly Zsófia viszi majd a zászlót a záróünnepségen, amely 20.30 órakor kezdődik a Stade de France-ban.

Szabó László elismeréssel szólt az új generációról is, akik most először mutatkoztak be a paralimpián, köztük Mocsári Bence, Rescsik Csaba és Szabó Alexandra neve is elhangzott. A nemzetek közötti éremtáblázaton Magyarország az összesített 26. helyen végzett a 168 résztvevő ország közül, amelyek közül 85 szerzett legalább egy érmet. Európában csupán kilenc ország előzött meg minket, a bővebb közép-európai régióból pedig csupán Lengyelország és Svájc teljesített jobban. Szomszédos országok közül csak Ukrajna állt előttünk. Oroszország és Fehéroroszország, bár csak egyéni, „semleges” sportolókkal vehettek részt, így is 25 aranyérmet szereztek a játékokon, amíg Észak-Amerika, Nyugat-Európa és Ázsia még mindig jelentős távolságban vannak.

A paralimpián résztvevő 4400 sportoló szavazhatott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának hat új tagjára. Magyarország Ekler Lucát jelölte a pozícióra, aki a hatodik helyen végzett a szavazáson. Bár a speciális szabályok miatt (egy sportágból legfeljebb két fő kerülhet be) nem tudott bekerülni a bizottságba, teljesítménye kiemelkedő volt.