Ferenc pápa Pápua Új-Guineában misézett

Mintegy 35 ezer hívő előtt tartott szabadtéri misét Ferenc pápa Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben, ahol a helyi hagyományoknak megfelelően énekekkel és táncokkal fogadták.

A katolikus egyházfő szentbeszédében kiemelte, hogy látogatásával szeretné megmutatni, hogy a helyiek, bár távoli vidéken élnek, Isten számára közel vannak. A pápa 11 napos körútjának keretében Délkelet-Ázsiában és Óceániában több országot is érint, és a pápuai vezetőkkel folytatott szombati találkozón a törzsi konfliktusok befejezésére, valamint a természeti erőforrások fenntartható kitermelésére szólított fel. A találkozón Ferenc pápa külön kiemelte a nők fontos szerepét az ország előrehaladásában, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ne feledkezzenek meg azokról a nőkről sem, akik az emberi és szellemi fejlődés frontvonalában állnak.

Ferenc pápa előtt utoljára II. János Pál látogatott el Pápua Új-Guineába katolikus egyházfőként, aki 1984-ben és 1995-ben több tízezres tömegek előtt misézett.

A pápa a fővárosi esemény után a távoli északnyugati partvidéken fekvő Vanimóba utazott, ahol szintén nagy lelkesedéssel fogadták. A kis katolikus közösség tagjai, akiket argentin misszionáriusok szolgálnak, üdvözölték őt. Ferenc pápa a régióba érkezve közel egy tonna humanitárius segélyt és játékokat adott át az ott élőknek.

A Vatikán által 20 ezerre becsült tömeg előtt a pápa elismerését fejezte ki a helyiek által végzett munkáért, és arra bátorította őket, hogy ne maradjanak magányosan a küldetésükben. A pápa vanimói látogatása valószínűleg a Pápua Új-Guineában tett látogatásának csúcspontja lesz, amely a négy országot érintő körút második állomása. Ferenc pápa a körút során először Indonéziában tett látogatást, majd Kelet-Timorba és Szingapúrba is ellátogat.

A pápa szombaton utcagyerekekkel foglalkozó segélymunkásokkal, majd egy szentélyben papokkal és apácákkal is találkozott. Az UN Women szerint az ország nőinek 60 százaléka élt át fizikai vagy szexuális erőszakot partnerétől élete során, ami kétszerese a globális átlagnak. Pápua Új-Guinea 2022-ben a 166 ország közül a 151. helyet foglalta el az ENSZ nemek közötti egyenlőtlenségi indexén. Ferenc pápa a hagyományos helyi viseletben is megjelent, ezzel is tisztelegve a helyi kultúra előtt.