Jordániai terrortámadás az izraeli határon

Három izraeli civil életét vesztette egy terrortámadásban az Allenby-híd átkelőnél, a Jordánia és a megszállt Ciszjordánia közötti határon. A támadást egy jordániai teherautóval érkező fegyveres követte el vasárnap reggel, aki kiszállt a járműből és tüzet nyitott az izraeli alkalmazottakra.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a biztonsági erők likvidálták a támadót, és átvizsgálták a teherautót robbanóanyagra utaló jelek után kutatva. A mentőszolgálatok megpróbálták megmenteni a három életveszélyes sebesültet, de nem sokkal később halottnak kellett őket nyilvánítani. Az izraeli média szerint a három áldozat ötvenes éveiben járó férfi volt.

A támadás helyszíne egy izraeli ellenőrzés alatt álló terület, ahol jordániai járművek rakodják ki a Ciszjordániába érkező árukat. Az átkelő, amelyet Husszein király hídjaként is ismernek, az egyetlen hivatalos átkelőhely Ciszjordánia és Jordánia között, és fontos szerepet tölt be az áruszállításban, valamint a Ciszjordániában élő palesztinok számára, akiknek nincs belépési engedélyük Izraelbe.

A jordániai hatóságok lezárták a határ saját oldalát, és vizsgálják az incidenst. Az izraeli hatóságok válaszul lezárták az összes jordániai szárazföldi határátkelőt.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és egy gyilkos ideológiára utalt, amelyet szerinte Irán gonosz tengelye vezet. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet üdvözölte a támadást, mint a „jordániai nép hősének hősies akcióját”, és kijelentette, hogy az akció tükrözi az arab országok népeinek gondolkodásmódját az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett tömegmészárlásokról.

A támadás videofelvétele is készült, amin látszik, ahogy a merénylő a határállomáshoz sétál, majd három lövést ad le, mielőtt őt is eltalálják.

Több tucatnyi áldozata van Gázában a légicsapásoknak

Az AP riportja szerint több mint tucatnyi áldozata van a Gázai-övezetben az izraeli légicsapásoknak. Az Al-Awda kórház arról számolt be, hogy kilenc halottat szállítottak hozzájuk két légitámadás után. Az Al-Aqsa kórház pedig arról tájékoztatott, hogy egy nő és két gyereke vesztette életét a Bureij menekülttáborhoz közel lévő házat érő légicsapásban. A gázai polgári védelem szerint Észak-Gázában, Jabaliyában egy iskolából óvóhellyé alakított épületet ért találat, itt legalább négy halottról és két tucat sebesültről ír a Guardian. Az izraeli hadsereg szerint egy Hamász búvóhelyet ért találat egy régebbi iskolaépületben.

A Hezbollah rakétákat indított Izrael felé

A Hezbollah vasárnap rakétákat indított egy észak-izraeli város ellen, órákkal azután, hogy Libanon egészségügyi minisztere bejelentette, hogy egy izraeli támadásban megöltek három libanoni civilt. A libanoni egészségügyi minisztérium közleménye szerint az izraeli támadásban további két ember sebesült meg, egyikük kritikus állapotban van.

Nem ez az első hasonló eset a héten

Ahogy arról korábban írtunk, több lövést adtak le csütörtök reggel a németországi Münchenben, az izraeli főkonzulátus előtt. Legalább egy ember megsérült. A tettes állítólag egy nagy kaliberű fegyverrel rontott be a Náci Dokumentációs Központba, majd tüzet nyitott az épület előtti rendőrökre. Erre válaszul adták le a rendőrök a lövést. Az incidens az 1972-es olimpiai robbantás évfordulójára esik, amikor palesztin terroristák 11 izraeli sportolót ejtettek túszul és gyilkoltak meg Münchenben.