Orbán Viktor a magyar politikai változásokról és a jövő kihívásairól beszél

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Szabad Európának nyilatkozva elmondta, hogy a magyar politikai tér megváltozott a Magyar Péter jelentette kihívások miatt, és a Fidesz már nem élvez olyan fölényt, mint korábban. A miniszterelnök szerint a kormányzás alatt javult az egészségügy, és folyamatos fejlesztéseken dolgoznak, de kritizálta a lassú bürokráciát, ami miatt még nem sikerült lehívni az uniós forrásokat. Orbán Matolcsy Györgyöt is bírálta, és várják, hogy lejárjon a mandátuma az MNB élén, utána összehangolt gazdaságirányításra és programra van szükség. Az amerikai választások kapcsán megjegyezte, hogy Trump esetén nagy amerikai tőkeáramlás várható Magyarországra, míg demokrata győzelem esetén az eddigi irányvonal folytatódik.

A kötcsei pikniken Orbán a következő választási győzelem receptjéről beszélt, hangsúlyozva a változó politikai tájhoz való alkalmazkodás szükségességét, a jövők versenyében való győzelmet, és a "harcosok" fontosságát a csapatban. Kiemelte a 2025-re elérni kívánt 3,5%-os gazdasági növekedés jelentőségét, ami jelentős béremeléseket igényel, beleértve a pedagógusok bérét és a családi adókedvezmény megkétszerezését. Beszélt az Kelet előnyeiről a változó világképben és a multipoláris világrend felé való elmozdulásról. Orbán a gazdasági és technológiai politikákban való semlegesség fontosságát hangsúlyozta, célul kitűzve az energiafüggetlenség elérését 2032-re. Aláhúzta a jövőbeli bizonytalanságok miatt szükséges stratégiai terv szükségességét, és említést tett egy "béke költségvetés" kidolgozásáról, amely már a fiókban van. Dicsérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kemény munkáját és hatékony online jelenlétét.

A kötcsei piknik előtt Orbán a gazdasági helyzetről és a politikai jövőről is beszélt, kiemelve, hogy a 2026-os választás a jövők versenye lesz. Hangsúlyozta az alkalmazkodóképesség fontosságát és a gazdasági semlegességet. Szerinte a gazdasági növekedés Európa első harmadában van, és említette Lázár Jánost, akit hatékony közlekedési miniszternek nevezett. A miniszterelnök úgy véli, hogy 2032-re akár energiafüggetlenek lehetnek, és hangsúlyozta a technológiai semlegesség fontosságát. Azt is elmondta, hogy a győzelem 2026-ban csak közös győzelem lehet a parlamenti választásokon.

Az ATV.hu belsős forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kötcsei beszédben Orbán a belpolitikai csatatér átalakulásáról is beszélt, kiemelve, hogy a következő választásra a kormánynak stratégiát kell változtatnia. A Tisza Párt sikeresen kényszeríti szakpolitikai vitákra a kormányt, és Orbán szerint a győzelem egyik kulcsa, hogy ezeket a vitákat megnyerjék. Az egészségügyi helyzetről úgy nyilatkozott, hogy bár sok mindenben kell még javítani, az egészségügyi rendszer jobb állapotban van, mint a kormányváltáskor. A 2026-os választásokon való győzelemhez alkalmazkodniuk kell az aktuális világgazdasághoz, javítaniuk kell az életszínvonalon és reményt kell adniuk a jövőre nézve. A világjárvány okozta gazdaságpolitikai helyzet 2026-ig nem fog változni, ennek ellenére 3,5 százalékos gazdasági növekedést szeretne 2025-ben. A demokraták az egypólusú világrend megvédésére törekednek, míg Trump büntetővámmal fenyegeti a nem dollárban kereskedő államokat, ami Amerika hegemón pozícióját hivatott megőrizni. Orbán a semleges gazdaságpolitikai elképzeléseit ismételte, amely szerint nem politikai és ideológiai alapokon kereskednek majd a nemzetek. Az Európai Unióval kapcsolatban Orbán nem fogalmazott kritikusan, csupán annyit mondott, hogy az orosz-ukrán háborúból és a blokkok közötti konfliktusból ki kell maradni. Orbán húsz éve szervezi Kötcsére őszi szezonnyitó beszédét, idén pedig az újságíróknak is megállt válaszolni.