Sorozatos hajnali melegrekordok Budapesten

Szombat hajnalban ismét melegrekord dőlt meg Budapesten, ez már a hatodik egymást követő nap, amikor a fővárosban rekordmagas hőmérsékletet regisztráltak. Lágymányoson a hőmérséklet mindössze 20,9 Celsius-fokra csökkent, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi hajnali melegrekord. Ez az érték fél fokkal magasabb, mint a korábbi rekordok, amelyeket szintén Lágymányoson 2008-ban, illetve Budapest Országút állomáson 1951-ben jegyeztek fel.

A Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az országban vasárnap délután napos, gomolyfelhős időre lehet számítani, bár a Dunántúlon több gomolyfelhő képződhet, és ott egy-egy záporeső sem kizárt. Késő délután vastagodó fátyolfelhőzet érkezik, és a déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben időnként megerősödhet. A hőmérséklet délután 28 és 34, késő este 17 és 27 fok között alakulhat.

Nyugat felől növekvő felhőzet várható, reggelre a Dunántúli és középső tájakon már erősen felhős vagy borult ég lesz jellemző. Éjféltől kezdődően ezeken a területeken egyre több helyen eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Keleten azonban kevesebb felhőre és csapadékmentes időre lehet számítani, a délkeleti szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélcsendes keleti, északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult időre kell készülni. A csapadékzóna kelet felé halad, több helyen eső, zápor, a Dunántúl nyugati, délnyugati részein zivatar is várható. A legnagyobb csapadékmennyiség nyugaton és északnyugaton valószínű. A délkeleti szél több helyen megerősödik, majd délután a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 29 fok között várható, de a tartósan felhős, csapadékos nyugati, északnyugati tájakon 20 fok alatti, a kevésbé felhős északkeleti tájakon 30 fok feletti értékekre is számíthatunk.