Orosz finanszírozású amerikai influenszerek Youtube-csatornáit zárták be

Az orosz pénzből támogatott amerikai jobboldali videocsatornák közül többet is tiltott le a Youtube, amelyek a Tenet Media nevű vállalathoz köthetők, melynek tulajdonosa Lauren Chen politikai influenszer. Ezek az influenszerek kapcsolatban állnak a magyar kormánypropagandával is.

A Youtube intézkedése érintette többek között Dave Rubin csatornáját is, aki korábban Budapesten dicsérte a Fidesz gyermekvédelmi törvényét. A Tenet Media és alapítói, Lauren Chen és Liam Donovan ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt, mivel az RT, azaz a Russia Today médiaszervezet két alkalmazottjával együttműködve titokban orosz kormányzati támogatást fogadtak el. A vád szerint a Tenet Media 2023 októbere és 2024 augusztusa között összesen 9,7 millió dollárt kapott az RT-től.

A Youtube a Tenet Media és négy másik, Lauren Chen által működtetett csatornát is törölte, a vállalat "összehangolt befolyásolási műveletek elleni küzdelemre irányuló folyamatos erőfeszítéseinek részeként" – nyilatkozta a YouTube szóvivője a Washington Postnak. A Tenet Media hat jobboldali influenszerrel dolgozott együtt, és terjesztette a tartalmat több platformon, köztük a YouTube-on, TikTokon, Instán és Twitteren.

A magyar kormánypropagandával való kapcsolatok miatt a történtek különösen figyelemre méltóak Magyarország szempontjából. A moszkvai finanszírozás mellett a magyar kormány is használja ezeket az influenszereket nemzetközi befolyásának növelésére, különösen az amerikai jobboldalra való hatását erősítendő. Dave Rubin például, aki a Tenet Media arcai közé tartozik, 2021-ben és 2023-ban is Magyarországon járt, és interjúkat készített többek között Orbán Viktorral.

A vádirat szerint a Tenet Media tudatosan dolgozott orosz állampolgárokkal, anélkül hogy regisztráltatták volna magukat az amerikai hatóságoknál külföldi ügynökként a FARA törvény értelmében. A lebukott Chen magyarul is tanult, és utoljára 2023 augusztusában volt Magyarországon, az MCC Feszt sztárvendégeként. A moszkvai pénzből támogatott influenszerek rendszeresen vendégek voltak Budapesten, és a magyar kormány több aspektusban is használta őket, például a Fidesz-közeli think tank washingtoni kapcsolatépítésében és az MCC külföldi terjeszkedésében.

Eközben a Szuverenitásvédelmi Hivatal olyan magyarországi szervezetek ellen lép fel vagy nevez külföldi érdekek képviselőinek több médiumot, amelyek nyilvánosan közlik forrásaikat, pályázati bevételeiket, külföldi támogatásaikat, jellemzően az EU-ból és az Egyesült Államokból, azaz olyan entitásoktól, amelyeknek Magyarország vagy része – EU – vagy szövetségese.