A nemzetközi stabilitásra leselkedő fenyegetések

A hidegháború óta nem látott kihívásokkal néz szembe a nemzetközi rend, amelyet a brit és az amerikai hírszerzés vezetői a Financial Timesban közölt közös cikkükben és a Londonban megrendezett FT Weekend Fesztiválon tártak a nyilvánosság elé.

Sir Richard Moore, a brit Secret Intelligence Service (SIS), ismertebb nevén az MI6 vezetője, és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint az orosz-ukrán konfliktus új dimenziókat nyitott a háborúk menetében. Az ukrajnai háború az első, ahol a nyílt forráskódú szoftverek és a legmodernebb hadszíntéri technológiák, mint például a kereskedelmi és katonai műholdak képei, dróntechnológiai megoldások, kiberhadviselés, valamint a személyzet nélküli légi és tengeri járművek együttes használata példátlan mértékben érvényesült.

Az MI6 és a CIA vezetői hangsúlyozzák, hogy közösen lépnek fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben. Oroszország technológiai eszközökkel terjeszt hazugságokat és álinformációkat, célja pedig a nyugati szövetséges országok közötti megosztottság erősítése. Emellett Oroszország megsérti az ENSZ Alapokmányát és a globális normákat, de Moore és Burns szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz képes felszámolni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét.

A XXI. század elsődleges hírszerzési és geopolitikai kihívását azonban Kína felemelkedése jelenti, ami miatt a két szolgálatnak át kellett szerveznie magát. A terrorellenes fellépés továbbra is a két szervezet partnerségének középpontjában áll, és mindkét hírszerző szolgálat szorosan együttműködik másokkal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által támasztott, újból felrémlő fenyegetés ellen.

A CIA és az MI6 vezetői kiemelték, hogy a hírszerzési partnerség segít az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak, hogy egy bizonytalan világban is az élen maradjanak. A múlt kihívásai a jelenben felgyorsulnak, és a technológiai változások még jobban súlyosbítják azokat. A két országnak a fenyegetések soha nem látott sorával kell szembenéznie.

A CIA és a SIS együtt áll ellen a magabiztos Oroszországnak és Putyin ukrajnai agressziós háborújának. Előre látták, hogy ez bekövetkezik, és képesek voltak figyelmeztetni a nemzetközi közösséget, hogy mindannyian Ukrajna védelmére kelhessenek. Ennek az erőfeszítésnek új és hatékony részeként gondosan feloldották néhány minősített dokumentum titkosítását.

A technológia megváltoztathatja a háború menetét Ukrajnában. A konfliktus bebizonyította, hogy a rendkívüli bátorság és a hagyományos fegyverek mellett alkalmazott technológia megváltoztathatja a háború menetét. Az alkalmazkodás, a kísérletezés és az innováció szükségességét hangsúlyozták.

Nem kérdés, hogy a nemzetközi világrend − az a kiegyensúlyozott rendszer, amely viszonylagos békéhez és stabilitáshoz vezetett, és növekvő életszínvonalat, lehetőségeket és jólétet biztosított − olyan veszélyben van, amilyenre a hidegháború óta nem volt példa. A veszély elleni sikeres küzdelem azonban a különleges kapcsolatuk alapja. Bizalom, nyitottság, konstruktív kihívás, barátság − ezekre a tulajdonságokra a következő évszázadban is lehet támaszkodni, ahogyan arra a közös elhatározásukra is, hogy a globális béke és biztonság bajnokai maradjanak.

William Burns, a CIA vezetője azt is elmesélte, hogy nagyon szorgalmazzák a visszafogottságot a közel-keleti konfliktusban, és folyamatosan dolgoznak a tűzszünet és a túszegyezmény megteremtésén. Megjegyezte, hogy a következő napokban egy részletesebb javaslat is születhet ezekre vonatkozóan. „Ez végső soron politikai akarat kérdése” – mondta Burns, majd hozzátette, reméli, meg tudnak egyezni a két oldal vezetői.

A Hamász október 7-én indított támadást Izrael déli részén, mintegy 1200 embert megölve és 251 embert ejtve túszul. Palesztin források szerint azóta több mint 40 000 ember halt meg Gázában az izraeli hadművelet során.