Bese Gergő plébános felfüggesztése a kormánymédiában

A kormánymédia nem számolt be részletesen arról, hogy Bese Gergő plébánost, aki korábban gyakran szerepelt a kormányközeli sajtóban, melegorgia-vádak miatt felfüggesztették.

Pénteken került nyilvánosságra, hogy Bese Gergő, aki ismert volt a kormánymédiában és nyíltan támogatta a Fideszt, melegorgiákra járt és férfiakkal tartott fent tartós kapcsolatot. Az egyház aznap felfüggesztette őt, de a pontos vádak igazságtartalmát még vizsgálják, és eddig senki nem cáfolta a Válasz Online állításait. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke felfüggesztette papi szolgálata alól Bese Gergő Pétert, és ennek következtében a Vasárnap.hu is felfüggesztette szerzői működését a lapnál.

A kormánymédiában megjelenő lapok közül csak a Pesti Srácok említették meg az ügyet, de ők is csak egy másik cikk végén, nem túl hangsúlyosan. A többi médium, mint az Origo, a Magyar Nemzet, a Hirado.hu és a Vasárnap.hu, nem közölt hírt a botrányról. A Vasárnap.hu szombaton délután bejelentette, hogy az érsek felfüggesztése miatt megszakítják a szerzői kapcsolatot Besével, de a döntés okairól és a botrány részleteiről nem tájékoztatták olvasóikat. A Vasárnap.hu pénteki hír napján szó nélkül eltávolította Bese cikkeit az oldalról, és Orbán Viktor Facebook-oldaláról is eltűntek a Besét ábrázoló fotók.

A Mandiner egy cikkének végén utalt csak Bese Gergőre, de nem részletezte, mi történt vele. A Vasárnap.hu néhány cikket eltávolított, de másokat meghagyott. A Pesti Srácok állítása szerint a vizsgálat lezárása után akartak foglalkozni a témával.

Az MTI és a közszolgálati Híradó.hu sem tartotta hírértékűnek a történteket, pedig Bese korábban többször szerepelt a Híradó oldalán és a Lánczi Tamás podcastjeiben is. A Ripost és a Bors szintén nem foglalkozott az üggyel, és a BAON is augusztus óta nem írt Beséről.

A kormánymédia tehát nem fárasztotta az olvasóit a Bese Gergőt érintő vádakkal, és a legtöbb esetben elkerülte a téma részletes tárgyalását. Az ügy azonban továbbra is napirenden van, és a kormányfüggetlen lapok mellett néhány kormányközeli médium is kezd foglalkozni vele, bár a részletek bemutatása továbbra is elmarad. Az események fényében a kormányzati körökben is megjárta egy akta, amely szerint Bese melegpartikon vehetett részt és tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal, ami miatt még pénteken felmentették a papi szolgálata alól.