Német vádak Lengyelország ellen az Északi Áramlat robbantása kapcsán

A német hatóságok súlyos vádakat fogalmaztak meg Lengyelországgal szemben, amelyek szerint a szomszédos ország logisztikai segítséget nyújthatott az Északi Áramlat gázvezeték tavalyi felrobbantásához. A Politico információi alapján egy ukrán búvároktatót, Volodimir Zsuravljovot és öt társát gyanúsítják a támadás megszervezésével.

A gyanúsított, Volodimir Zsuravljov ellen kiadott európai elfogatóparancsot Lengyelország nem hajtotta végre, és a férfi Ukrajnába menekült. A német nyomozók szerint a hatfős búvárcsapatot Lengyelországban képezték ki, és a támadáshoz szükséges felszerelést egy lengyel kikötőn, Kolobrzegen keresztül vitték át a csapat hajójára, az Andromeda nevű vitorlásra.

A német hatóságok állítása szerint Lengyelország szabotálja a nyomozást, és akadályozza az igazságszolgáltatást, mivel nem hajtották végre a német szövetségi bíróság által kiadott elfogatóparancsot és házkutatást. August Hanning, a német hírszerzés korábbi vezetője szerint a lengyel kormány szándékosan engedte el a gyanúsítottat, hogy "elfedje saját részvételét" az ügyben, és meggyőződése, hogy a lengyel és az ukrán elnök, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij tudott a támadás terveiről.

Lengyelország határozottan visszautasítja a vádakat. Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője "teljesen alaptalannak" nevezte az állításokat, és reméli, hogy nem egy szervezett dezinformációs kampánnyal állnak szemben, amelyben volt oroszbarát tisztviselők hagyták, hogy felhasználják őket Lengyelország lejáratására. Elmondása szerint Lengyelország minden nyomot vizsgál, beleértve annak lehetőségét is, hogy Oroszországnak köze volt a támadáshoz.

A német hatóságok hivatalosan nem kommentálják a nyomozás részleteit, és az ukrán gyanúsítottak kiadatása Berlinnek valószínűtlennek tűnik, mivel Ukrajna nem köteles kiadni állampolgárait más országoknak. A német nyomozók időközben kizárták, hogy a szabotázs az oroszok hamis zászlós művelete lett volna, és azt állítják, biztosak abban, hogy az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij adta a parancsot a támadásra.