A melegpornós botrányba keveredett plébános ügye és a közösségi média reakciói

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi média csapata azonnal reagált, amikor kiderült, hogy Bese Gergő dunavecsei plébános, aki korábban a Karmelita kolostort is felszentelte, melegpornó-felületen szerepelt és melegpartikon vett részt. A miniszterelnök Facebook-oldaláról eltávolították az összes olyan képet, amelyen a plébános szerepel.

Bese Gergő hosszú ideje van kapcsolatban a Fidesz körökkel, rendszeresen részt vett a Békemeneteken, és kétszer, 2022-ben és 2024-ben is megáldotta a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostort. Az eseményekről készült képek korábban felkerültek Orbán Viktor Facebook-oldalára, de a botrány kirobbanása után ezek a galériák eltűntek. A Válasz Online információi szerint a plébános LMBTQ-ellenes tevékenységéről készült aktát a legfelsőbb kormányzati körök is megismerték, és a történteket felvételekkel, telefonos üzenetváltásokkal is alátámasztották. Bábel Balázs érsek 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette Bese Gergő Péter papi szolgálatait, amit a plébános maga is megerősített, hibáját elismerve és bocsánatot kérve.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megszólalt az ügyben, és Facebook-oldalán közzétett videóban kritizálta a történteket. Gyurcsány szerint nem kellene olyanokra bízni a közösséget, akiknek élete hazugság. Hozzátette, hogy bár őt nem érdekli, ki kivel van, de a kormány és a plébános az ellenkezőjét hirdeti, és bünteti, megbélyegzi azokat, akiknek hazug áldását kérik és elfogadják.

Pajor Tamás, a Neurotic és az Amen együttesek egykori frontembere is véleményt nyilvánított a botrányról. Pajor szerint a szélsőséges vallási tiltások és a politika valamint a kereszténység összebékíthetetlensége a fő probléma. Úgy véli, a papi nőtlenség és más természetellenes tiltások a felekezetekben ellentéteket szülnek, és a morális felügyelők dogmái előidézik mások bukását. Pajor Tamás szerint a politika és a kereszténység természete lényegellentétben áll, és a politika vad, nyers brutalitása mindig leleplezi a szószék által szakralizált képet.

A Válasz Online információi szerint a botrányt a kormánykörökben „a Szájer-történethez mérhető, csak annál is durvább” esetként emlegetik. Bese Gergő atya a 777-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy nehéz tapasztalat a média és a politika hatalmával szembesülnie. „Nem csak felemel és magasztal, hanem egy pillanat alatt a pokolra is küld. A gyengeségem használják fel egyházam és a közösségem ellen, próbálnak minél nagyobb kárt okozni” – fogalmazott. Hozzátette, hogy hibát követett el, naivságát kihasználták és elveszítette a józan ítélőképességét, vétett az egyházzal és a közösségével szemben, megszegte a papi fogadalmát és bűnt követett el, ezért elnézést kért mindenkitől, akit megbántott vagy csalódást okozott.

Bese Gergő atya neve több helyről is ismerős lehet, hiszen ő szentelte meg a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostort, a PestiSrácok.hu és a Megafon irodáit, fellépett az LMBTQ-propaganda és Hodász András volt katolikus pap ellen, és családi egyesületei bő 100 milliós támogatást kaptak az államtól. Az elkövetkező hetekben szeretne visszavonulni, elcsendesedni, bűnbánatot gyakorolni, átgondolni az életét, és Máté evangéliumából idézve: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja.”