Vas megyei erdőtűz továbbra is pusztít

Vas megyében, Csönge és Kenyeri község közötti területen újraéledt az erdőtűz, amely már négyszáz hektárt érint. A lángokat több mint kétszázan próbálják megfékezni, a védekezés ötös fokozatban zajlik.

A tűz Csönge külterületén kezdődött csütörtökön, ahol 250 hektárt pusztított el, majd a száraz fűről átterjedt a bokros területekre és a közeli fenyőerdőre is. A lángok végül elértek a fenyőerdő lombkoronájáig. A tűzoltási munkálatokat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítja, és a Sárvár, Szombathely, valamint Pápa hivatásos tűzoltói vesznek részt az oltásban. A tűzoltók drónokat, gépeket és víztartályos járműveket is bevetnek a tűz megfékezésére.

Az erős szél miatt a helyzet tovább súlyosbodott, és a tűz veszélyezteti Kenyeri község határában található szarvasmarhatelepet is. A Magyar Honvédség is bekapcsolódott a tűzoltási munkálatokba, az 86. Helikopter Ezred Airbus H225 helikopterét is bevetve. A honvédség korábban is részt vett légi tűzoltásban, például Észak-Macedóniában segítettek erdőtüzek megfékezésében.

A tűzoltók erőfeszítései négy megyéből érkező egységek összehangolt munkáját igénylik, és a tűzoltásban részt vevők száma eléri a 250 főt. A tűzoltás jelenleg is folyamatban van, és a helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik.