Orbán Viktor a gazdasági növekedésről és az EU-s forrásokról beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök több témát is érintett egy váratlan sajtótájékoztatón, valamint a Kötcsén tartott jobboldali pikniken, ahol a gazdasági növekedésről, az EU-s forrásokról és a Fidesz népszerűségéről beszélt.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarországon nincs uniós pénzhiány, hiszen 12 milliárd euró vár felhasználásra az ország számláján. Orbán Viktor a gazdasági semlegesség fontosságát hangsúlyozta, és kifejezte reményét, hogy Magyarország az európai növekedési rangsor élén fog állni. A gazdasági sikert a gazdasági semlegesség biztosításával köti össze, és elégedettségét fejezte ki az ország gazdasági növekedésével kapcsolatban. A miniszterelnök szerint a gazdaságpolitikának meg kell újulnia, és ezt a témát kívánja részletesen kifejteni a fideszes holdudvar előtt, zárt körben tartandó beszédében is.

A miniszterelnök beszélt a Bese Gergő ügyéről is, hangsúlyozva az egyházi ügyek autonómiáját. Emellett megvédte a kormány kiadási prioritásait, és kitért a magyar egészségügy fejlődésére is, megemlítve a klimatizált egészségügyi helyiségek számának növekedését és az orvosok számának emelkedését.

Orbán Viktor a kötcsei piknik előtt tüntetőkkel is találkozott, akik a devizaadósok védelmét követelték. A sajtótájékoztatón válaszolt újságírói kérdésekre, többek között a Vodafone megvételére vonatkozóan is. A miniszterelnök jelezte, hogy kész vitázni Magyar Péterrel az Európai Parlamentben, és „eleget fog tenni az európai parlament kérésének, minden EP-képviselő rendelkezésére fog állni”.

A nemzetközi kapcsolatok terén Orbán Viktor diplomáciai lépéseket említett Zelenszkij és Putyin kapcsán, és kijelentette, hogy kész az Európai Parlamenttel való együttműködésre. A békemisszió kapcsán megjegyezte, hogy ha akkor – júliusban – hallgattak volna rá, könnyebb lett volna megoldani a helyzetet, de nem így történt. Szerinte az akkori turné – amikor például egy nappal Kijev után Moszkvába ment – úgy volt jó, ahogy csinálták.

Megvédte Lázár Jánost is, szerinte közlekedési miniszterként az országbérlettel óriási vívmányt vitt végbe. Elutasította azt a felvetést is, hogy nincsenek EU-források, és hangsúlyozta, hogy tudni kell a rendelkezésre álló 12 milliárd eurót elkölteni.

Amikor pedig arról kérdezték: mi vitte rá, hogy szóba álljon a találkozónak helyet adó Dobozy-kúria előtt felsorakozó újságírókkal, csak ennyit válaszolt: „egyszerűen hiányoztak”.