Trump saját zaklatási ügyeit idézte fel sajtótájékoztatón

Donald Trump volt amerikai elnök egy saját maga által szervezett sajtóeseményen, a Trump Towerben tartott egy összefüggéstelen, 45 perces monológot, amelyben saját szexuális zaklatási ügyeit idézte fel.

Az eseményen Trump hét ügyvédjének kíséretében jelent meg, és bár sajtótájékoztatónak hirdette meg, egyetlen kérdésre sem válaszolt. Ehelyett sorra vette az ellene indított zaklatási ügyeket, néha kínosan hosszú időt töltött azzal, hogy keresgélje a vádolók neveit a jegyzetei között. Egyikükkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem nézett ki elég jól ahhoz, hogy őt "válassza" megcsócsörészésre. Egy másik esetben, amikor Jessica Leeds vádolója repülőjáraton történt zaklatással vádolta, Trump azt fejtegette, hogy ez "nem lett volna praktikus" neki, mint híres embernek. Az ügyvédei közben lefagyott arccal figyelték az eseményeket.

E. Jean Carroll írónő, aki szexuális zaklatással vádolja Trumpot, korábban 83,3 millió dolláros kártérítést nyert el a bíróságon Trump ellen, aki a nyilvános gyalázására hivatkozva perelte be az exelnököt. Trump a sajtóeseményen ennek ellenére is bírálta Carrolt, és azt állította, hogy nem is ismeri őt.

A bírósági meghallgatás után Trump és ügyvédei fellebbezést nyújtottak be egy másik, rágalmazás miatt kiszabott 5 millió dolláros kártérítési ítélet ellen. Trump a sajtótájékoztatón azt állította, hogy az ellene indított minden jogi eljárás mögött politikai ellenfelei állnak, úgy vélte, hogy a jogi támadásokban érintett a Joe Biden jelenlegi elnök vezette adminisztrációhoz tartozó igazságügyi minisztérium is.

Egy másik perben, amelyben Trump ügyvédje fizetett hallgatási pénzt egy felnőttfilmes színésznőnek, a New York-i esküdtszék bűnösnek találta Trumpot. A büntetés mértékének kihirdetéséről szóló tárgyalást a bíró az amerikai elnökválasztás utáni időpontra, november 26-ra halasztotta.

E. Jean Carroll ügyvédje a sajtóértekezletre reagálva közölte, hogy akár újabb, rágalmazás miatti pert is indíthatnak. Egy különálló polgári perben az újságírónő részére a bíróság idén januárban 88,3 millió dolláros kártérítést is megítélt, amely ellen Trump és jogi képviselői szintén fellebbezést nyújtottak be.

A sajtótájékoztatón Trump tovább sértegette azokat a nőket is, akik zaklatással vádolták. Az egyikükről azt mondta, hogy „folyamatosan változtatja a történetét, nem is emlékszik semmire”, egy másikról úgy nyilatkozott, hogy „nem is eléggé vonzó, ezért biztos nem kezdett ki vele”, míg Carroll-ról, akinek a ruháján állítólag megtalálták Trump DNS-ét, azt mondta, hogy „csak Monica Lewinsky példáját követi”. Ezek után pedig úgy nyilatkozott az exelnök, hogy ő már annyira híres volt az állítólagos zaklatások idején, hogy már abból címlapsztori volt, ha csak bement egy boltba, nemhogy abból, ha zaklatott volna valakit.

A lap írása szerint egyébként Donald Trump ennél nem is tehetett volna sokkal jobban keresztbe a saját kampányának alig nyolc héttel az amerikai elnökválasztás előtt, ugyanis azzal, hogy egy „színesbőrű nő lett az ellenfele”, rengeteg szavazót veszített már így is a republikánusok elnökjelöltje.