A Jagi szupertájfun pusztítása Vietnámban

Vietnámot szombaton érte el a Jagi szupertájfun, amely az idei év legerősebb vihara Ázsiában, és komoly károkat okozott a térségben. A vihar először a Fülöp-szigeteken csapott le, majd áthaladt a dél-kínai Hajnan szigetén, ahol két ember életét vesztette és sokan megsebesültek.

A Jagi, amely a világ második legerősebb trópusi ciklonja idén, Vietnám északi részén érte el a szárazföldet, ahol a szél sebessége óránként 160 kilométerre mérséklődött, míg Hajnanon még 234 kilométer/órás szelet mértek. A tájfun miatt négy repülőtér, köztük a hanoi Noi Bai nemzetközi légikikötő is felfüggesztette működését, és több mint 300 járatot töröltek.

A vihar leginkább Haiphong kikötővárost sújtotta, ahol a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban, miután a szél számos épület ablakát betörte és sok fa kidőlt. A tájfun miatt 12 északi tartományban, köztük a fővárosban, Hanoiban iskolaszünetet rendeltek el.

Az állami média szerint a tájfun Vietnám Kvang Nin és Hajpong tengerparti tartományainál csaknem 150 kilométer/órás sebességgel tombolt, és egy fát kidöntve egy nőt megölt Hanoiban. Kvang Nin tartományban, amely az UNESCO világörökség részét képező Ha Long-öbölnek ad otthont, több száz hajóutat töröltek.

A Jagi a térségben az elmúlt évtized egyik legerősebb tájfunjaként van jellemezve, és a tartományok nagy részén áramkimaradásokat okozott. A hatóságok több riasztást adtak ki, és az árvíz vagy földcsuszamlás által veszélyeztetett embereket evakuálták.

A Jagi először a Fülöp-szigetekre csapott le, ahol tizennégy halálos áldozatot követelt, majd a Dél-kínai-tengerre érve további hat embert ölt meg, és 26 másik eltűnt, több mint 2,3 millió embert érintve az északi és középső tartományokban. Az óceánok meleg vize adja a viharok erejét, és az éghajlatváltozás miatt egyre melegebbé válva az ENSZ jelentése szerint az intenzív tájfunok gyakoribbá válnak Délkelet-Ázsiában.

A vietnámi meteorológiai hatóságok az elmúlt évtized legerősebb tájfunjaként jellemezték a Jagit, amely két ember halálát és mintegy száz ember sérülését okozta. A hatóságok négy repülőteret zártak le, köztük Hanoiban és Hajpongban, ahol a fákat is megmetszették, hogy kevésbé legyenek hajlamosak a kidőlésre, de így is több fa dőlt ki, az északi városokban pedig a hirdetőtáblákat is kitépte a szél. A kikötőben több kikötött hajót is a tengerre sodort a vihar.

Péntek délután a kínai Hajnan tartományban lévő Vencsang városára is lecsapott a vihar, több mint 245 km/órás széllel. A helyi hatóságok szerint ketten meghaltak, és legalább 92-en megsérültek. Mintegy 420 ezer hajnani lakost telepítettek ki, Guangong tartományban pedig további félmillió embert evakuáltak.

Hongkongban több mint 270 embernek kellett kormányzati menedékhelyen búvóhelyet keresnie, és több mint 100 repülőjárat került törlésre. Számos fa dőlt ki, és a tőzsdei kereskedés, a banki szolgáltatások, valamint az iskolák is szüneteltek.

A Fülöp-szigeteken több mint 82 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, és napokig fennakadások voltak a tanításban, a munkahelyeken, a szigetek közötti kompjáratokban és a belföldi járatokban.

(AP)