Magyar Péter és a VIP kórházi ellátás kiszivárgott adatai

A kormány válaszolt a Magyar Péter és családtagjai egészségügyi adatainak kiszivárgására, amelyek a Tisza Párt elnökének közbenjárásával kerültek nyilvánosságra. Magyar Péter feljelentést tett a Magyar Nemzet ellen, amiért a lap szenzitív információkat hozott nyilvánosságra.

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter és családtagjai egészségügyi adatai a Magyar Nemzet által kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint a politikus és hozzátartozói „VIP” kórházi ellátást vettek igénybe. Magyar Péter a lap ellen tett feljelentést, mivel úgy véli, a cikkben szereplő adatok szenzitív jellegűek és bűncselekménynek minősülnek a közzétételük. A Tisza Párt elnöke a közösségi oldalán is megerősítette, hogy bár a lap hibásan közölte az adatokat, mégis jogi lépéseket tesz az ügyben.

A kormányzati válaszban a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kiemelte, hogy Magyar Péter közszereplővé vált, így viselnie kell a nyilvánosságot, még akkor is, ha az neki kellemetlen.

A Honvédkórházat üzemeltető Honvédelmi Minisztérium helyett a KTK válaszolt a 24.hu megkeresésére az ügyben.

Magyar Péter a közelmúltban közérdekű adatigényléssel fordult a Honvéd Kórházhoz és a fenntartó Belügyminisztériumhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a képviselők és családtagjaik egészségügyi ellátásának adatait. A Tisza Párt közleményében szereplő adatigénylés célja, hogy kiderüljön, hányszor kaptak ezek a személyek akár normál, akár VIP ellátást a Honvéd Kórházban.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet cikkében érzékeny egészségügyi adatokat hozott nyilvánosságra Magyar Péterről és családtagjairól, amire a Tisza Párt elnöke azzal reagált, hogy a kormánytagok és családtagjaik egészségügyi kezeléseinek adatait is tegyék közzé.

Magyar Péter a közösségi médiában is kifejtette álláspontját, amelyben felvetette, hogy a kormánytagok és családtagjaik egészségügyi kezeléseinek adatait is tegyék közzé, különös tekintettel a Honvéd Kórház VIP szobáiba történt beutalásokra. Ebben a kontextusban Magyar Péter a Facebookon is kifejtette: „Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Közérdekű adatigényléssel fordulok a Honvéd Kórházhoz és a fenntartó Belügyminisztériumhoz, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a képviselők és családtagjaik hányszor kaptak akár normál, akár VIP ellátást a Honvéd Kórházban. [...] Van egy ötletem: kerüljenek a ti kezeléseitek adatai is mielőbb nyilvánosságra!”

Magyar az elmúlt hetekben – immár a párt EP-képviselőjeként – több magyarországi kórházat járt be, felhívva a figyelmet a klímaberendezések hiányára, a 30 fokos kórtermi hőségre, vagy épp egyes kórházi konyhák higiéniai állapotára. A kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő cáfolta az egyik kórház konyhájával kapcsolatos állításokat, idézve a kórház közleményét, miszerint „Nem penész található a plafonon, hanem a főzés során, ahogy a zsír kicsapódik és arra esetlegesen por száll és azt találta ott Magyar Péter.” Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a klímaberendezések hiánya miatt a műtéteknek csupán öt ezreléke maradt el, bár a miniszter által említett adat két hónapra érvényesnek tűnt, valójában csak két hétre vonatkozott, így a pontos számok ismeretlenek.

Magyar Péter a közérdekű adatigénylés keretében cáfolta a Magyar Nemzet állítását, miszerint 2021-ben 10 napig kezelték volna őt a Honvéd Kórház VIP szobáiban, hangsúlyozva, hogy soha nem feküdt ott, és követelte, hogy más közszereplők, köztük kormánytagok, képviselők és rokonaik kezeléseinek adatai is kapjanak nyilvánosságot.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára többször is foglalkozott Magyar Péter kórházlátogatásaival. Az államtitkár szerint Magyar Péter visszaélt a jogszabályok adta lehetőségeivel, zavarja az orvosokat és a gyógyítás rendjét a dolgozókra nézve dehonesztáló megjegyzésekkel. Példaként hozta fel, hogy Szolnokon hétvégén rendelte be a menedzsmentet, megérkezésük előtt faggatta az ügyeletvezető főorvost, a Szent János Kórházban és Péterfy Sándor Utcai Kórházban hosszú időre elvonta a betegellátástól az orvosokat és az ápolókat, a Honvéd Kórház igazgatóját pedig egy egész délelőtt feltartotta. Az államtitkár „nonszensznek” és „bolsi tempósnak” nevezte Magyar Péter egy augusztusi kórházlátogatása alkalmával végzett hőmérsékletméréseket, és azt állította, hogy Magyar Péter próbálja elterelni a figyelmet saját magánéleti botrányairól.

Magyar Péter legújabb Facebook-bejegyzésében kihangsúlyozta, hogy ha a közszereplőknek tűrniük kell az ilyet, akkor ő közérdekű adatkéréssel fordul az illetékesekhez, hogy a fideszesek és családtagjaik hányszor kaptak ilyen ellátást. Ebben a kontextusban utalt arra is, hogy egyes fideszesek verik a feleségüket és gyerekeiket, ezért kell őket néha kórházba vinni "a vak komondorral történt találkozás után".